Advent u Palači: Virovitica upalila svijeću nade i glazbom započela put prema Božiću

Paljenjem prve advenske svijeće, koja simbolizira nadu, Virovitičani su večeras (nedjelja) u dvoru Palače Pejačević započeli svoj hod priprave za Božić.

Advent u Palači, koji je tradicionalno dio velike manifestacije Prosinac u gradu,  otvorili su najmlađi i njihovo “vatreno srce” – Glazbena igraonica Glazbene škole Jana Vlašimskog iz Virovitice.

Pozornica pod zvjezdama prve nedjelje došašća u Palači bila je rezervirana za Virovitičane, odnosno za početak s “virovitičkim potpisom”. Tako su se sjajnim nastupima publici predstavili i članovi KUC-a Virovitica, KUD-a Virovitica, Virovitičke mažoretkinje, Gradska glazba i mažoretkinje Gradske glazbe, da bi glazbeno otvorenje zaključili prekrasni tonovi tamburice i članovi Tamburaškog sastava HPD-a Rodoljub.

Stotine posjetitelja pratilo je nastup, uživalo u gastonomskoj ponudi i Božićnom sajmu, a najmlađi čekali na svoj red za bojanje lica, balon u obliku mača ili da Djedu Božićnjaku prišapnu svoju božićnu želju.

U toploj atmosferi uživao je i gradonačelnik Ivica Kirin sa obitelji i suradnicima kao i direktorica Turističke zajednice Grada Virovitice Katarina Đurđević. 

Svim Virovitičanima i gostima koji će ovih dana posjetiti grad poželio je da istinski dožive advent.

-Sama poruka advenstkih svijeća podsjeća nas na ono najvažnije u životu: nadu, mir, ljubav, radost. Predivno je vidjeti obitelji danas zajedno, ovdje, od djece do baka i djedova i raduje nas što će za neke od njih ovo biti prva uspomena na advent.

Kako nas je iz godine u godinu sve više, razmišljamo da u budućnosti advent proširimo i na šetnicu, a u budućnosti, koja neće biti opterećena energetskom krizom i drugim problemima, da u naš grad dovedemo i klizalište, šatore i drugi sadržaj u kojem će posjetitelji uživati – kaže gradonačelnik.

Poručio je kako želi svima da se opuste u ovom periodu i svijet gledaju dječjim očima, jer je to jedini način na koji mogu doživjeti ovo vrijeme u godini.

Djeca se slažu – Hana i njena prijateljica Issa, u pratnji mame Ivane, ocijenile su prostor, ponudu i ugođaj virovitičkog adventa sa čistom peticom. Svaki kutak bio je prilika za istraživanje i nešto novo.

KUĆICA DJEDA BOŽIĆNJAKA PUN POGODAK 

-Večeras je sve super, a za Božić sam si poželjela velikog medvjeda i LED lampice, naravno, ako budem dobra. To znači da moram slušati roditelje i prema svima biti jako dobra – otkrila nam je Issa, dok je njena prijateljica Hana rekla kako djeca baš i ne vole kad u čizmici za sv. Nikolu dobiju šibu, ali da to vide kao znak da nešto trebaju popraviti.

-Sviđa mi se što je ovdje sve lijepo okićeno, tu djeca mogu ići kod Djeda Božićnjaka, napisati mu pismo, a ja ću to baš sad napraviti – najavila je Hana.

Grad Virovitica i Turistička zajednica Grada Virovitice, uz pomoć kreativaca, uredili su naime pravu Kućicu Djeda Božićnjaka, pa je cijele večeri pred njom bio poveći red djece i roditelja.

Mališani su Djedici mogli napisati pismo i tako izraziti svoje želje, a prije ulaska u samu kućicu, ljubazna vilenjakinja dijelila im je slatkiše, fotografirala se s njima i pazila da se svi drže reda.  

Sam Djedica simpatično je dočekao svako dijete u svom sjedalu u kutu i sa srdačnim osmijehom podijelio par riječi. Na upit koje će sve želje morati ispuniti ove godine, Djedica se nasmijao i rekao:

-Djeca su u trendu s vremenom – djevojčice žele lutkice, dječaci Playstation ili mobitel, no ima onih koji žele i samo zdravlje i sreću. A Djed Božićnjak želi da sva djeca budu sretna, vesela i zdrava – vedro je rekao poznati čovjek u crvenom s kojim su se večeras fotografirali deseci najmlađih posjetitelja.

Bit će ovdje, poručio je, svaku nedjelju, pa oni koji danas nisu stigli na red, moći će to učiniti već za tjedan dana.

prosinac-u-gradu-2-47

Petra je s obitelji te sestrom, šogorom i nećacima stigla iz Pitomače i oduševila se. Dječji nastup bio je samo povod da otkriju što se sve na području Palače može naći za najmlađe, ali i one nešto veće, kaže.  

-Fanstastično, sve, a pogotovo Kućica Djeda Božićnjaka, koju smo posjetili, pun pogodak. U početku su djeca bila nešto ukočenija, ali u razgovoru je trema nestala i izrazile su mu svoje želje i sve je bilo odlično. I firtule su nam ukusne, sve je jako lijepo. Ne treba nam Zagreb dok je Virovitica blizu. Čestitke onima koji su sve ovo organizirali – poručila je.  

RUKOTVORINE I UKUSNE GRICKALICE 

Za poseban sjaj, šarenilo i detalje koje su uočavali mališani u Kućici Djeda Božićnjaka – od zavjesa i čarapica do kuglica na boru zaslužne su vrijedne ruke virovitičkih kreativaca, konkretno udruge Unikat.

I ovaj put prilagodili su radove, koje su izložili na Božićnom sajmu, trenutku i vremenu, rekla nam je Đurđica Giba.

-Posjetiteljima smo ponudili raznolik izbor nakita za Božić, kuglice s motivima stare Virovitice, kožne torbe i drugi ručni rad članova. Posjetitelji vole rukotvorine i znaju iz cijeniti, a nama je to drago vidjeti. Cijene nismo dirali, na razini su onih iz prijašnjih godina – kaže.  

Među onima koji poklone za Božić pronađu upravo na sajmu je Snježana Lončar, koja na Advent u Palači dolazi svake godine.

-Dolazim vidjeti dječicu kako nastupaju, paljenje svijećice i sve mi je super. Štandove obavezno obilazim, a prošle godine na njima sam kupila sve ukrase za bor, pa sam umjesto kuglica imala srca -ističe.

Svoje radove ponudili su i članovi Češke besede Virovitičko-podravske županije  – svijeće, ukrašene čaše, slike s motivirajućim porukama…-Slijedeće nedjelje stiže nam Sveti Nikolaš, koji je lani oduševio i djecu i odrasle, baš kao i Krampus za kojeg je bilo puno upita već sad – najavljuje Jasna Per-Kožnjak iz udruge.

Ivana Molnar i nje Sofi Art kupcima nudi razne ukrasne svijeće, svijećnjake, prekrasne ukrasne kutije i druge predmete koje je vrijedno izradila.

Jasna Petrović i njene ukusne ručno rađene čokolade i praline nalaze se odmah pored i također mame kupce da se nečim finim počaste. -Ove godine imamo novi proizvod, čokoladno drvce. Sve je jednako traženo – ističe Jasna.  

Uz “navijačke” bučine sjemenke, koje je dobro grickati pod utakmicom, kažu nam iz OPG-a Rakošević iz Rezovca, valja probati i nešto novo: neobičnu kombinaciju bučinih sjemenki u bijeloj čokoladi, tamnoj čokoladi, s okusom maline, naranče i banane. Posjetiteljima su ih ponudili večeras na sajmu, zajedno sa svojim bučinim uljem i brašnom te proizvodima od aronije. -Prvi put smo ovdje, odaziv je izvrstan- poručuju.

Pune ruke posla večeras su imali vilenjakinja Tamara, koja je djeci oslikavala lica i to s najčešćim motivima leptirićima, kockicama, zvončićima, kao i anđelica Anđela, koja je od balona stvarala male psiće i mačeve.  

Mala Maša (5) strpljivo je čekala svoj red, da dobije leptirića roze boje na lijevom obrazu.

– Leptira ću pokazati prvo mami, a doći ćemo i iduće nedjelje, kada idemo kod Djeda Božićnjaka. Za Božić si želim novu kolekciju igračaka s psićima i lutkice – odaje nam Maša koja kaže kako je večeras isprobala i fine fritule s čokoladom.

Matija je s obitelji došao pogledati nastup djece, dok su se njegovi prijatelji Hrvoje i Mladenka, koji žive u Rijeci i također posjetili virovitički advent, odlučili počastiti s nekom od delicija u kućicama.

Uz fritule, kobasicu sa zeljem i hot-dog, posjetiteljima su ugostitelji nudili i kuhano vino, čaj s rumom i druge zimske tople napitke.

Umirovljenica Jela kaže kako svake godine dolazi na Advent, ali i program Prosinca u gradu općenito, osobito zbog koncerata, nastupa i dobre atmosfere.    

(www.icv.hr, mlo; foto: M. Lovrenc, K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content