“Glasnici istine” i ove godine sudjelovali na Memorijalnoj utrci Osijek – Laslovo

U povodu 31. obljetnice sjećanja na privremenu okupaciju Laslova, a u organizaciji UDVDR Klub Laslovo, u četvrtak, 24. studenoga održana je 4. memorijalna utrka Osijek – Laslovo sa startom ispred umjetničke instalacije “Crveni fićo”, na kojoj su sudjelovali i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” Pavo Tutenov i Robert Knapić .

Uz “Glasnike”, na memorijalnoj utrci sudjelovali su Laslovčani Josip Čes i Eugen Šimić, Osječanin Vladimir Lalić, Zlatko Romanović iz Antunovca i Siniša Kanis iz Našica, uz logističku podršku ZUiČ HVIDR-a VPŽ i članicu udruge “Glasnici istine” Ivanu Novak iz Nove Bukovice.

Laslovo, malo slavonsko mjesto koje su branili složno i hrabro Hrvati i Mađari, kao i pripadnici Internacionalnog voda pristiglih iz nekoliko zemalja, hrabro se branilo 152 dana, od 26. lipnja 1991. uz teške borbe od samih početaka sve do 20. studenoga, kada je okupirano Ernestinovo, a Laslovo ostalo u okruženju.

Unatoč okruženju, obrana je trajala sve do 24. studenoga kada su se preostali branitelji i civili odlučili na proboj prema Osijeku, što je bio jedini izlaz, a iz okruženja je izašlo 267 branitelja i civila.

Na komemorativnom skupu u povodu 31. obljetnice privremene okupacije Laslova, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima Laslova i civilnim žrtvama odale su brojne delegacije, među kojima i ministar hrvatskih branitelja te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš, laslovački branitelji, načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Laslovčanin Ladislav Bece i ostali.

(www.icv.hr, adf, pt, foto: Glasnici istine)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content