Gradsko vijeće: Proračun Grada Virovitice za 2023. godinu iznosi 165,3 milijuna kuna, aktualac u znaku tužbe protiv banke

Virovitički gradski vijećnici usvojili su danas (utorak) proračun Grada Virovitice za 2023. godinu, koji iznosi 21.945.000,00 eura ili 165.344.602,50 kn, uključujući i korištenje kredita za energetsku obnovu javne rasvjete. Kako s prvim siječnjem slijedeće godine euro postaje službena valuta, proračun se donosi u eurima, neovisno što ga se donosi u 2022. godini, objašnjeno je na sjednici. 

Oporba je glasovala protiv novog proračuna, kao i protiv niza drugih odluka, kao što su investicije na području komunalne infrastrukture za slijedeću godinu, vrijednosti boda za obračun visine komunalne naknade i komunalnom doprinosu…

Pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić napomenuo je kako je riječ o prvom proračunu koji je izrađen sukladno novom Zakonu koji je stupio na snagu početkom ove godine. Proračun je pregledniji, a obrazloženja su postala njegov sastavni dio, rekao je.

MG 0102

ZADRŽAN STANDARD POTREBA 

-Proračun je planiran na temelju realizacije protekle dvije godine te na temelju trenutnih potreba i projekata za koje su osigurana sredstva. Po vrijednosti je na razini proteklih godina te sadrži sve financijske planove proračunskih korisnika Grada. Kroz brojne programe, projekte i aktivnosti proračun dakle zadržava društveni, obrazovni, kulturni i komunalni standard stečen proteklih godina.

Rebalansom tijekom 2023. godine u njega će se uključivati svi oni projekti koje Grad Virovitica priprema za prijave za sufinanciranje, budući da se čekaju objave brojnih poziva sufinanciranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova- istaknuo je pročelnik Dražić.

Sjednici je prethodio aktualni sat, na kojem su glavne teme bile tužba Grada Virovitice protiv Zagrebačke banke u slučaju podmirenja 17 milijuna kuna iz “slučaja Palm”, ulaganja u stipendije, radovi na komunalnoj infrastrukturi, stanju u gradskom komunalnom poduzeću “Flori” i gubitku nacionalne koncesije za EE otpad te druga pitanja.

PRAVNA BORBA I PITANJE TROŠKOVA 

Aktualac je otvorilo pitanje predstavnika kluba vijećnika HDZ-HSLS Hrvoja Belobrka o tužbi protiv komercijalne banke, konkretno o nastavku suđenja, s obzirom da je Trgovački sud u Zagrebu donio u petak, 11. studenoga 2022. godine prvostupanjsku presudu kojom je odbio tužbeni zahtjev Grada Virovitice prema Zagrebačkoj banci.

Ista tema zanimala je i Vladimira Beseka (Domovinski pokret-MOST-HSU), koji je upozorio da će “teško proći” žalba na Visokom trgovačkom sudu kad je Trgovački sud po svim točkama već sad odbio zahtjev, dok je Marka Slavića (SDP) zanimalo tko će na kraju podmiriti troškove samog postupka. Siniša Prpić (HSPD) pitao je koliko je Grad do sada platio odvjetničke usluge i troškove vještaka na temelju čijih je stručnih mišljenja i podignuta tužba.

Gradonačelnik Ivica Kirin rekao je kako unatoč prvostupanjskoj presudi kojom je odbijen njihov tužbeni zahtjev, Grad ide dalje u svojoj borbi za podmirenje 17 milijuna kuna, smatrajući bankom odgovornom jer nije kvalitetno kontrolirala poslovanje po računu Grada. Do sada je Grad platio 2.500 kuna sudske pristojbe, a troškove cijelog postupka snosit će stranka koja izgubi spor, naglasio je.

pitanja vijece

-U tijeku je podnošenje žalbe na Visokom trgovačkom sudu. Zbog različitih insinuacija u javnosti, moram reći kako je uopće došlo do podizanja tužbe. Grad je prije podizanja tužbe, a nakon završene istrage, angažirao stalne sudske vještake – vještaka za financije i računovodstvo, vještaka za bankarstvo i računovodstvo, vještaka za informatiku, telekomunikacije i biometriju, kao i stručnjaka za pranje novca i financiranje terorizma da daju svoje mišljenje, kao temelj eventualnoj tužbi koja se već zasnivala na pravnoj podlozi; je li banka postupila u skladu sa protokolima i propisima.

Nakon njihova pismenog očitovanja, da je Grad Virovitica u pravu i da ima temelj za tužbu, Grad je tužbu i podigao. Kao zakonski opunomoćenik Grada Virovitice, danas mogu reći da nepravomoćnu presudu ne mogu komentirati. Mogu samo reći kako pravni postupak, kroz žalbu, nastavljamo. Nagađati o tome kakvu će presudu sud donijeti, to neću – rekao je Kirin. Odgovorio je da je dosad za odvjetničke usluge i usluge sudskih vještaka Grad platio oko 500.000 kuna. 

KOMUNALNA PITANJA, STIPENDIJE, BOŽIĆNI DAROVI 

Vijećnike je zanimalo i pitanje povećanja stipendija, kao i božićnica za umirovljenike, pokloni za djecu za sv. Nikolu, kao i gašenje javne rasvjete, radi ušteda.

Gradonačelnik je najavio kako će se stipendije s 800 kuna mjesečno povećati na 1000, kao potporu visokom obrazovanju i za podršku svima onima koji se odluče studirati neko od deficitarnih zanimanja. Više možete pročitati ovdje.

Na upit vezan uz izgradnju novih cesta i uređenje ulica, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo najavio je, između ostalog, radove u Masarykovoj i na spojnoj cesti Šareni mostovi – Mlinska. Više možete pročitati ovdje.

Na upit vijećnika Marka Slavića (SDP) o stanju u virovitičkoj Flori i gubitku nacionalne koncesije za EE otpad, koju je Flora imala punih 15 godina, odgovorio je direktor tvrtke Željko Iharoš. Rekao je kako je s krajem rujna ove godine, a zbog novog Zakona koji je stupio na snagu, Flora izgubila nacionalnu koncesiju i zbog toga mora promišljati o reorganizaciji tvrtke, unatoč svim naporima koje su i kao tvrtka, a onda i uz pomoć lokalne samouprave, uložili u borbu da ostanu nacionalni koncesionar.

Danas su tu koncesiju dobile dvije tvrtke, CEZAR i Spectra Media, dok se na natječaj Flora nije mogla ni javiti, objasnio je Iharoš. Flora ostaje u poslovnom odnosu s ovim dvjema tvrtkama, ali će njeni prihodi zbog gubitka nacionalne koncesije pasti za 60 posto na godišnjoj razini. Više pročitajte ovdje. 

vijece-22

Ova, 14. sjednica Gradskog vijeća bila je zadnja radna sjednica za Mirjanu Terlecky, dugogodišnju tajnicu Tajništva grada Virovitice, koja uskoro odlazi u mirovinu i koja je ostavila važan i stručan trag u zakonskim aktima, propisima i odlukama Gradske uprave i Gradskog vijeća.

U ime vijećnika zahvalila joj je predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić i gradonačelnik Ivica Kirin u ime cijele Gradske uprave. Mirjana Terlecky zahvalila je svima na potpori u radu i istaknula kako joj je bila čast raditi na ovom radnom mjestu.

(www.icv.hr, mlo) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content