Hrvatski duhani pomažu u očuvanju strogo zaštićenih vrsta u Parku prirode Papuk

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT Grupe, podržali su Park prirode Papuk u provođenju projekta aktivne zaštite biljnih i životinjskih vrsta na vlažnom travnjaku Novo Zvečevo. Travnjak je stanište biljke plućne sirištare (Gentiana pneumonanthe) i leptira močvarnog plavca (Phengaris alcon alcon), a cilj ovog projekta je očuvati ove iznimno ugrožene vrste.

U Hrvatskim duhanima kao dijelu BAT Grupe fokusirani smo na održivost poslovanja. Uz najviše standarde održivosti koje primijenjujemo u vlastitom poslovanju, želimo podržati i važne projekte u zajednici u kojoj poslujemo. Ponosimo se ovim projektom zaštite okoliša u predivnom okruženju Parka prirode Papuk  izjavio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana d.d.

Brojnost plućne sirištare u Hrvatskoj opada zbog promjene načina gospodarenja vlažnih travnjaka. Stanište plućne sirištare na ovoj livadi jedini je zabilježeni lokalitet za ovu vrstu unutar cijelog područja Parka prirode Papuk. Monitoringom 2015. godine prebrojano je ukupno 1828 biljaka na 34 kvadrata. Močvarni plavac je kritično i strogo zaštićena vrsta leptira, a tipična staništa su vlažne livade s biljkom hraniteljicom i mravima na kojima parazitiraju. U Hrvatskoj je poznat još samo sa područja Like dok je na nekoliko povijesnih lokaliteta izumro.

– Zahvalni smo Hrvatskim duhanima što su prepoznali važnost ovog projekta, s obzirom da je riječ o strogo zaštićenim vrstama. Ovim projektom radimo na očuvanju staništa plućne sirištare, kojom se hrane gusjenice ugrožene vrste leptira močvarnog plavca, jer u suprotnom nas čeka neželjeni scenarij – nestanak jednog od najvrjednijeg staništa u Parku prirode Papuk rekao je Goran Radonić, stručni voditelj u Javnoj ustanovi Park prirode Papuk.

Održivost je u čitavoj BAT grupi postavljena u središte poslovanja, pa tako i Hrvatski duhani planiraju najkasnije do 2030. godine postići ugljičnu neutralnost unutar svog sustava. Također, kontinuirano radimo na unaprjeđenju sustava navodnjavanja kap po kap, čime planiramo podići ukupnu površinu navodnjavanih površina na ukupno 27 posto do 2025. godine, čime ćemo uštedjeti čak 50 posto vode. Osim fokusa na vodu, u Hrvatskim duhanima povećavamo kontinuirano reciklirani otpad na razini poljoprivrednih gospodarstava, investiramo u povećanje prinosa po gospodarstvu i poboljšanje standarda proizvođača kroz primjenu dobrih poljoprivrednih praksi.

(www.icv.hr, hd)

BAT Hrvatski duhani 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content