„Kralj jeseni“ – Jeste li znali za ove dobrobiti šipka?

Divlja ruža, pasja drača i šipurina samo su neki od naziva biljke koju najčešće ipak zovemo šipak. Iako opsegom malen, u ovalnom narančasto-crvenom plodu šipka krije se pravo malo carstvo zdravlja. Toliko „malo“ da je još jedno od imena koje šipak nosi „kralj jeseni“.

Kako bismo vam bolje predstavili ovu biljku, izdvojili smo nekoliko njenih dobrobiti kojih ćete se možda prisjetiti kada si idući put budete pili vrući čaj ili jeli krišku kruha namazanu ukusnim pekmezom od šipka.

Obiluje vitaminima

Zbog velike koncentracije vitamina C, šipak je jedan od najzdravijih plodova. Također, istraživanjima je utvrđeno da se prilikom kuhanja šipka količina vitamina C ne smanjuje, već naprotiv, povećava se.

Diže imunitet i štiti od bakterija i virusa

Šipak je bogat flavonoidima, moćnim antioksidansima koji odstranjuju slobodne radikale, a koji ga štite od patogena iz okoline. Konzumiranjem šipka eliminiraju se upalni procesi koji dovode do oštećenja i raspadanja stanica. Radi toga, šipak je idealni saveznik u jačanju imuniteta, te pomaže organizmu da se oporavi nakon bolesti.

Štiti od stresa

Iako neće „rukom odnijeti“ posljedice stresa kao npr. visoki krvni tlak, probavne smetnje, vrtoglavicu i glavobolju, konzumacija šipka će ih ublažiti. Sok od šipka dobar je za razrjeđivanje krvi, a samim tim omogućava bolji protok krvi u srce i normalizira tlak. Također,

Usporava starenje kože

Nije slučajnost da je ulje šipka jedan od najpopularnijih sastojaka u njezi kože. Zahvaljujući vitaminu A i esencijalnim masnim kiselinama djelotvorno je u borbi protiv oštećene i upaljene kože, pomaže kod akni te usporava nastanak bora.

Smiruje želučane smetnje

Koristi se za ublažavanje grčeva, čireva na želucu, povraćanja. Također, prirodni je diuretik te oslobađa tijelo toksina.

(www.icv.hr, eat)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content