U sklopu „Kockice vedrine“ GDCK-a Virovitica, u Bušetini održano predavanje o prepoznavanju prijevara te mjerenje tlaka i šećera u krvi

U organizaciji Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Virovitica danas (srijeda) je u naselju Bušetina u općini Špišić Bukovici održana redovna akcija namijenjena starijim osobama iz programa „Kockica vedrine“, koju već dvije godine provode na području Virovitice te općina Špišić Bukovica, Suhopolje, Lukač i Gradina.

– Program se provodi dvije godine i traje do kraja ove kalendarske godine, no javit ćemo se na raspisani natječaj za daljnje provođenje programa. U današnjoj akciji u sklopu tog programa, osim djelatnika GDCK Virovitica sudjeluju i djelatnice Patronažne službe Doma zdravlja VPŽ, kao i djelatnici Policijske postaje Virovitica, a sve s ciljem provjere zdravstvenog stanja starijih osoba, kao i prevencija učestalih prijevara nad starijim osobama od strane onih koji ih žele financijski iskoristiti raznim kriminalnim radnjama – napomenula nam je voditeljica Dnevnog boravka Sanja Kolar, a kraće predavanje nazočnima održao je policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Virovitica Ivica Blažević koji je tom prigodom nazočnima podijelio i prigodne letke na kojima se objašnjava kako postupiti u slučaju pokušaja prijevare ili slične kriminalne radnje.

– Prijevare starijih osoba na žalost su učestale u cijelom svijetu pa tako i kod nas, jer ipak radi se o žrtvama starijim osobama koji češće nasjedaju prijevarama, a kriminalci to znaju i žele iskoristiti; – napomenuo je Ivica Blažević koji je i ovom prilikom upozorio na ovaj negativni trend.

– Budući da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na načine prijevara i krađa koje se događaju u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a tom prilikom počinitelji iskorištavaju povjerenje građana te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju i otuđuju predmete veće vrijednosti i novac. Ne treba nasjedati na prijevare, a sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama i vozilima odmah treba prijaviti na žurne brojeve 192 ili 112 – podsjetio je Ivica Blažević.

Ova akcija je na području općine Špišić Bukovica održana već nekoliko puta, a i ovoga puta podržao ju je i načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler.

– Ovakvu i slične akcije apsolutno podržavamo tim više što smo svjedoci učestalih prijevara prvenstveno osoba treće životne dobi. Osim toga valja misliti i na zdravlje, a redovna zdravstvena kontrola je za to neophodna. Osim toga djelatnici Dnevnog boravka i Doma zdravlja starijima mogu dati korisne savjete te ih uputiti na daljnji pregled zdravstvenog stanja – rekao je načelnik Hrvoje Miler.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content