Uskoro kreće novi model mirovina: Mnogi umirovljenici će zbog toga imati veća primanja

Od 1. siječnja iduće godine kreće novi model mirovina. Novost je da obiteljska mirovina raste za 10 posto, a prvi put udovice i udovci moći će zadržati svoju osobnu mirovinu i naslijediti dio mirovine preminulog supružnika, što do sada nije bilo moguće.

Model će obuhvatiti više od 155 tisuća umirovljenika, a prosječno povećanje iznosit će oko 510 kuna. Da bi se steklo pravo na ovakav model mirovine, morate imati 65 godina. Također, u trenutku partnerove smrti, trebate imati i sve druge uvjete za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu, piše HRT.

– Primjerice, da su u trenutku smrti bračnog druga imali 50 godina života ili su se brinuli za djecu, znači obavljali su roditeljsku dužnost. I, sljedeće – da zbroj osobne mirovine i dijela obiteljske mirovine ne prelazi 80 aktualnih vrijednosti mirovine što je trenutno 6212 kuna – rekla je Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, prenosi Poslovni.hr.

Koji je postupak?

S obzirom na različitosti, svaki korisnik moći će u Zavodu za mirovinsko osiguranje dobiti informaciju koji mu se model najviše isplati.

– Korisnici koji koriste samo obiteljsku mirovinu, a nije im priznato pravo na osobnu mirovinu, trebat će prije zahtjeva za isplatu dijela obiteljske podnijeti zahtjev za ostvarenje prava na osobnu mirovinu ili obiteljsku – rekla je Maja Čakarun, predstojnica Ureda za odnose s javnošću HZMO-a.

Novi Zakon stupa na snagu prvog siječnja, a za njegovu provedbu trebat će oko milijardu i 400 milijuna kuna.

(poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content