Virovitičko-podravski župan Igor Andrović uručio ravnatelju OŠ Petra Preradovića Pitomača Igoru Maresiću četiri zidna zemljovida koja u nastavnom gradivu obrađuju Domovinski rat

Kako bi se učenicima, prvenstveno osmoškolcima koji u nastavnom gradivu obrađuju Domovinski rat i vojno-redarstvene operacije Bljesak i Oluja, cjelovito metodičko-didaktički prikazalo navedeno povijesno razdoblje, izdavačka kuća Alfa izradila je četiri zidna zemljovida koja tvore jednu cjelinu u poučavanju tog perioda.

Njih je danas (čevrtak) virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz pročelnicu za obrazovanje i demografiju VPŽ Martinu Bunić, uručio ravnatelju OŠ Petra Preradovića u Pitomači, Igoru Maresiću, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Četiri zemljovida obrađuju sljedeća razdoblja – Početak srpske pobune u Hrvatskoj (kolovoz 1990. – svibanj 1991.); Srpsko-crnogorska agresija na RH 1991. – 1992.; Operacija Gusar (Maslenica); Operacije Bljesak i Oluja.

Ovi didaktičko-metodički materijali, u kojima se obrađuje i dio Domovinskog rata koji obuhvaća stravične zločine koji su se dogodili u Voćinu, Četekovcu i Čojlugu, namijenjeni su učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola s ciljem razvijanja njihovih vještina i kompetencija, prvenstveno u kontekstu koncepta vremena i prostora. Osobita pažnja pritom je posvećena vizualnoj jasnoći samih zemljovida i uravnoteženom navođenju podataka na njima, dovoljnim da se bez suvišnog detaljiziranja (neprilagođenog uzrastu učenika i namjeni samih zemljovida) produbi znanje učenika o spomenutim događajima i vojno-redarstvenim operacijama.

Zidni zemljovidi dobili su odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje, a recenzija znanstvenika koji se bave razdobljem Domovinskog rata, među ostalima i onih iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata na čelu s dr. Antom Nazorom, čime se jamči materijalna točnost podataka ucrtanih na zemljovidima.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content