Županija sufinancira edukacije u IT sektoru: Od 20 polaznika čak se 15 zaposlilo u toj grani gospodarstva

Zamjenik župana Josip Miletić i pročelnik Odjela za matematiku Kristian Sabo potpisali su danas (utorak) ugovor za novi blok radionica MATHOS Web Development Bootcamp za edukaciju u IT sektoru.

Naime, Osječko-baranjska županija i Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u listopadu prošle godine potpisali su Sporazum o suradnji kroz koji se povezuje visoko obrazovanje, znanost i gospodarstvo s zajedničkim ciljem unaprjeđenja kvalitete obrazovanja studenata te poboljšanja stanja u gospodarstvu. Iz županijskog proračuna izdvojeno je 100.000,00 kuna, pa je u ožujku ove godine započeo blok radionica pod nazivom MATHOS Web Development Bootcamp.

Profesori Odjela za matematiku i stručnjaci iz prakse, iz tvrtke Mono d.o.o. Osijek, proveli su potom edukaciju 20 polaznika od kojih su 12 nezaposlene osobe s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a po njihovom završetku i u narednim mjesecima 15 osoba je zaposleno u IT sektoru.

S obzirom na izvrsne rezultate prvog projekta, suradnja se nastavlja a potpisivanju novog ugovora, uz zamjenika župana nazočile su Jelena Tufeković iz tvrtke Mono d.o.o. i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović.

– Dobra suradnja Osječko-baranjske županije i Odjela za matematiku nastavlja se i danas potpisanim ugovorom kojim Županija financira edukaciju još 20 polaznika. Projekt je pošle godine bio uspješan jer su polaznici relativno brzo nakon edukacije pronašli posao i izašli iz evidencije nezaposlenih osoba. Cilj nam je i dalje izgrađivati Osijek u IT sektoru, pri čemu ističemo posebno Odjel za matematiku kao jednu od važnih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Čovjek je ključan resurs u razvoju bilo koje tehnologije i to je ono što Osječko-baranjska županija prepoznaje i podržava- rekao je zamjenik župana Miletić.

– Kao i prethodni ciklus edukacija, predstojeće radionice planiramo odraditi u suradnji Odjela za matematiku i tvrtke Mono d.o.o.. Cilj našeg Odjela je zadovoljan student, što znači da nakon diplomiranja ima visok potencijal za zapošljavanje u i izvan Hrvatske, u realnom i u javnom sektoru, a u ovom trenutku na razini Sveučilišta imamo jednu od najvećih stopa zapošljivosti. Drugi naš cilj je relevantan međunarodno prepoznat znanstveno-istraživački rad, a treći cilj je društveno odgovorno ponašanje, što za nas znači sudjelovanje u bilo kojim aktivnostima koje doprinose razvoju gospodarstva i zajednice, a ovaj sporazum je na tom tragu – kazao je Kristian Sabo.

Dodao je da su edukacije namijenjene prvenstveno nezaposlenim osobama koje imaju afinitet prema IT-ju, no ako ne bude dovoljno kandidata raspisat će se javni poziv i za ostale građane koji su voljni pohađati edukaciju. Pročelnica Ivana Katavić Milardović istaknula je kako je ovo jedan od projekta koje Osječko-baranjska županija provodi s ciljem poboljšanja mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba. – Prema zadnjim podacima na području naše županije ima 91.456 zaposlenih osoba, što je rekordno visoka zaposlenost, a svoj doprinos tomu dala je i Osječko-baranjska županija provodeći niz različitih projekata, mjera i aktivnosti kroz koje je ukupno prošlo više od 1.100 nezaposlenih osoba – kazala je te naglasila je da se nastavlja provođenje projekata. Između ostalih aktivnosti, u tijeku su pripreme za još jedan projekt poticanja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content