Iz ljekarni se zbog neispravnosti povlači lijek protiv bolova: Pacijentima je dostupan drugi, istog sastava i jačine

S tržišta se povlači poznati lijek protiv bolova zbog utvrđene neispravnosti u djelatnoj tvari, izvijestila je u srijedu Hrvatska agencija za lijekove, piše Danica.

Na zahtjev Agencije, tvrtka Jadran galenski laboratorij povlači svoj analgetik Deksketoprofen JGL 25 mg filmom obložene tablete, i to seriju 34406N3 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Deksketoprofen je lijek protiv bolova iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova. Koristi se za ublažavanje blage do umjerene boli poput boli u mišićima, bolnih mjesečnica, zubobolje. Izdaje se u ljekarnama na liječnički recept.

– Serija lijeka povlači se jer je prilikom ispitivanja ustanovljen rezultat izvan specifikacija za parametar oslobađanje djelatne tvari. Neispravnost potencijalno može utjecati na smanjenu učinkovitost te serije lijeka, ali sigurnost pacijenata nije ugrožena – navode u Agenciji.

Trenutačno je u prometu dostupan drugi lijek istog sastava i jačine drugog proizvođača, pa povlačenje spomenute serije lijeka ne utječe na redovitu opskrbu tržišta. Pacijenti se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije, ističu u Agenciji.

(danica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content