Mobilne aplikacije za preračunavanje bit će nam saveznici pri promjeni eura u kune

Za mjesec dana očekuje nas dan o kojem rijetki nemaju mišljenje. Mnogi mu se ne vesele, a nekima je obična gnjavaža. Kao što već i ptice na grani znaju, od 1. siječnja iduće godine Hrvate očekuje uvođenje eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj.

Iako ćemo od prvog dana siječnja imati novu valutu, to ne znači da nećemo i dalje preračunavati cijene u kune. Bilo zbog toga da vidimo je li cijena proizvoda poskupjela ili ostala ista, bilo zbog sentimentalnosti, sigurni smo da će nam trebati još neko vrijeme da cijene iskazane u eurima prihvatimo kao „svoje“ i ne „vratimo“ se na „staru“ valutu.

Fiksni tečaj konverzije nove valute iznosi 7,53450. Budimo realni, preračunavanje i množenje broja s decimalom nije lak zadatak za sve. Nekima matematika ne ide ni u idealnim uvjetima, npr. pred školskom pločom dok nas profesor ohrabruje tijekom zadatka, a kolege nam šaptanjem pomažu. Sukladno tome, nerealno je za očekivati da će nam takve (kompleksne) matematičke radnje ići i u manje idealnim situacijama, kao što je npr. šoping u prepunoj trgovini.

Simpatični saveznici u takvim trenucima mogu nam biti mobilne aplikacije za preračunavanje valuta. Jedna pretraga trgovine aplikacija na mobilnom uređaju donijet će nam zavidan popis mnoštva aplikacija.

Besplatne za skinuti i jednostavne za korištenje, ove aplikacije dobro će doći svima onima kojima treba vremena priviknuti se na novu stvarnost.

Jedna od tih aplikacije, i ona koji smo mi izabrali kao primjer, je Pretvarač valuta (Pony Mobile). Princip na kojem funkcionira ne može biti lakši. Otvorite instaliranu aplikaciju, kliknete željenu valutu koju želite preračunati i upišete iznos. U doslovno istom trenu saznat ćete, npr., da za litru mlijeka čija cijena je 0,97 eura „plaćate“ 7,32 kn, a „hrvatska“ cijena 850 g miješanog mljevenog mesa od 5,57 eura je 42,05 kuna.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content