Od danas u svim poštanskim uredima, bankama i poslovnicama Fine možete kupiti početni paket eurokovanica

Građani od danas, 1. prosinca mogu kupiti početni paket eurokovanica, izvijestila je Hrvatska narodna banka (HNB).

– Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica. Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti od 1. prosinca 2022. nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji – podsjeća se u priopćenju središnje banke.

Početni paket sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13.28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100 kuna.

Iz HNB-a podsjećaju građane da će tako pribavljene kovanice moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

– Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj – izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić. 

Podsjetimo, od uvođenja eura odnosno od 1. siječnja 2023., kada euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj, pa u iduća dva tjedna, do 14. siječnja trajat će razdoblje dvojnog optjecaja. To znači da će građani svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak novca će dobiti u eurima. U tom će slučaju moći dati najviše pedeset kovanica kuna.

Dvojno iskazivanje cijena, koje je u Hrvatskoj započelo 5. rujna, trajat će do kraja iduće godine, do kada će građani moći, bez naknade, u bankama, poslovnicama Fine i Hrvatske pošte promijeniti kune u eure.

Od 1. siječnja 2024., zamjenu kuna za eure preuzima HNB. Pritom će građani novčanice kuna u HNB-u moći zamijeniti bez vremenskog ograničenja, dok je za zamjenu kovanica kune određen rok od tri godine od dana uvođenja eura, što znači da će građani kovanice kune moći zamijeniti u središnjoj banci do 1. siječnja 2026. godine.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content