Osijek slavi 236. Dan grada: Građane očekuju besplatni programi, javni prijevoz, klizanje, ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt

Za Grad Osijek mjesec prosinac je ne samo blagdansko već i slavljeničko vrijeme.

Za obilježavanje Dana grada Osijeka, 2. prosinca, kao podsjećanje na dan kada su 1786. godine tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine, Tvrđa, Gornji i Donji grad postali jedna cjelina, priređen je višednevni besplatan program za razne uzraste na različitim lokacijama.

Osječanke i Osječane tako već u predvečerje 1. prosinca u konkatredrali svetih Petra i Pavla očekuje misno slavlje koje će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Nakon toga u 19.30 sati na Trgu Ante Starčevića slijedi lijepa tradicija podizanja gradskoga stijega uz pripadnike Sokolske garde Osječko-baranjske županije, dok su još u prijepodnevnim satima gradski čelnici položiti cvijeće na oltar Gospe Osječke u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi.

slavljenicko raspolozenje
Fotke: TZ Grada Osijeka Facebook

Sama proslava Dana grada (petak) započet će tradicionalnom budnicom oko osam sati ujutro, kada će pod krošnjama ginka na Trgu Sv. Trojstva članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva Zrinski zapjevati “Moj Osijek”, himnu grada, kao i druge prigodne pjesme.

U devet sati otvara se dionica Koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira.

Dan Grada
Fotke: TZ Grada Osijeka Facebook

Središnji događaj proslave bit će Svečana sjednica Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u 10 sati, kojoj će i ove godine nazočiti državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. U 18 sati u osječkom Kulturnom centru održat će se Lampionijada, dok će se na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi, također u 18 sati, uz koncert Big benda otvoriti najiščekivaniji događaj ovih dana – osječki Advent. U 19 sati u Kinu Uranija zainteresirani će moći pogledati dokumentarni film “DGO II/III”.

Toga dana, tijekom cijeloga dana, Grad Osijek daruje građanima besplatan javni prijevoz te besplatan ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt, dok će klizanje na Sokolu biti besplatno od 16 do 17 sati.

I za kraj, 4. prosinca, predviđena je humanitarna utrka “Osijek trči – I ti to možeš, daruj svoje kilometre” čiji je inicijator poznati hrvatski pjevač iz Osijeka Igor Delač.

(www.icv.hr, tj, foto: TZ Grada Osijeka)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content