Svoje božićne zvijezde ne uspijevate održati na životu? Obitelji Nemet iz Vukosavljevice otkriva nam kako brinuti o njima

Osim različitih božićnih ukrasa i lampica, neizostavne dekoracije tijekom nadolazećih blagdana svakako će biti i božićne zvijezde. No, brojnima ova biljka “preživi” tek toliko da dočeka Božić, a nakon toga kreće polagano sušenje. Tragom toga, kako bi saznali kako ovu zanimljivu biljku održati na životu i pomoći joj da procvjeta u pravo vrijeme za iduće blagdane, posjetili smo jednog od uzgajivača božićnih zvijezda – obitelj Nemet iz Vukosavljevice. 

No, idemo od početka. Obitelj Nemet iz Vukosavljevice cvjećarstvom se bavi već 30 godina, a osim brojnog cvijeća kroz godinu, pred blagdane njihov plastenik krasi oko dvije tisuće božićnih zvijezda.

– Kad krene godina uzgajamo proljetni program kao što su jaglac, tratinčica, maćuhice, trajnice, jagode. Zatim kreće ljetno balkonsko cvijeće, ljetnice, hortenzije, lizijantus. Kad prođe ljeto kreće već i cvijeće za blagdan Svih svetih krizanteme i slično, a godinu završavamo s božićnom zvijezdom i pšenicom – kaže nam Marko Nemet, a njegova supruga Iva otkriva kako brinuti o ovoj biljci.

IMG 0088

– Važno je da temperatura u domu bude oko 20 stupnjeva, ako je više iznad toga teško da će opstati. Bitno je da nije na direktnom propuhu, ne smije biti blizu radijatora i potrebna joj je svijetlost, ali ne da je baš na jakom direktnom suncu. Najbolje ju je zalijevati dva puta tjedno odnosno kada vidite da je baš suha. Svejedno nalijete li vodu u posudu u kojoj je ili direktno na zemlju, ali potrebno je da nakon 5 do 10 minuta višak vode bacite. Možda zvuči komplicirano, no u stvarnosti nije. Samo treba pronaći idealnu lokaciju i ona će vam duže potrajati – objašnjava Iva Nemet.

Otkrivaju nam i kako izgleda sadnja božićne zvijezde. 

– Sadnja počinje oko 1. srpnja. Kada biljka poraste, negdje u kolovozu trga se gornji cvijet da se što bolje razgrana. Već od 15. rujna moramo početi grijati na minimalno 18 stupnjeva, a potrebno je paziti na izmjenu dana i noći. Dakle kada je noć njoj mora biti totalni mrak pa se preporuča, ako imate samo jednu kod kuće, pokriti ju s kutijom, a kada je dan pustiti da upije dnevnu svjetlost. Početkom listopada ona počinje dobivati boju – objašnjava nam Marko te dodaje kako božićnu zvijezdu nije teško uzgojiti, nije zahtjevan cvijet, ali rijetko tko ju uzgaja zbog velikih troškova proizvodnje.

– Jedina mana su troškovi. Najveća stavka je grijanje, uz ono klasično, supstrat, teglice, sadnice i slično. Nije to tako veliki posao, svaka nam minimalno prođe pet puta kroz ruke, ali zbog tih troškova jako malo ljudi ju sadi – kaže nam Marko te ističe kako je u Virovitičko-podravskoj županiji, uz njih, još samo jedan uzgajivač ove božićne biljke.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content