U Grabrovnici održana premijera dokumentarnog filma „Rodu o jeziku“ kojim HRT obilježava 150. obljetnicu smrti pjesnika Petra Preradovića

Jučer (nedjelja) u Interpretacijom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici održana je premijera HRT-ovog filma „Rodu o jeziku“ kojim se Hrvatska radiotelevizija pridružuje obilježavanju 150. obljetnice smrti našeg velikog pjesnika.

Uz glazbeni uvod Jana Stilinovića, o samome filmu na početku ukratko rekla scenaristica i redateljica Nana Šojlev.

– Zanimljivo je da je Hrvatska televizija koja je o mnogim našim velikanima, pjesnicima i književnicima napravila puno filmova, što igranih adaptacija, što dokumentarnih, biografskih filmova, a o Petru Preradoviću nema gotovo ništa. Nekako nam se činilo da je 150. obljetnica njegove smrti dobar i primjeren povod da se napravi upravo jedan biografski dokumentarac, koji bi s nekih pozicija današnjeg vremena govorio o Petru Preradoviću. S tim da nam se najzanimljivijim činilo to pitanje jezika. Način na koji je Petar Preradović promišljao jezik, način na koji se o jeziku razmišljao u 19. stoljeću i kako o svemu tome mi razmišljamo danas – rekla je scenaristica i redateljica Šojlev. te dodala kako zapravo tek danas možemo shvatiti veličinu Petra Preradovića.

– Cijeli taj proces istraživanja bio je jako uzbudljiv jer većini odraslih ljudi to budi neka nelagodna sjećanja na lektiru, upravo zato jer nismo na dovoljno zanimljiv način bili podučavani o njemu i da tek danas možemo shvatiti njegovu veličinu, uspostaviti neku relaciju prema njemu koja je u biti jako srodna današnjem vremenu. Upravo tako film to pokušava i prikazati. Počašćena sam da sam se mogla tom temom baviti i toliko toga naučiti – dodaje redateljica.

Prisutnima se u ime načelnika općine Pitomača obratio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan te istaknuo kako je ovaj film još jedna bitna kockica u mozaiku Petra Preradovića čiji lik i djelo baštine na području općine Pitomača.

– Nije to mala stvar i mi smo prepoznali, a prepoznali su i svi gosti koji dolaze u ovaj prostor koji smo nakon dugo godina truda i napora ipak uspjeli dovesti u stanje u kojem je danas da možemo biti svi ponosni da na ovaj interaktivni postav, mjesto gdje vrlo rado dolaze svi putnici koji navrate u općinu Pitomača, ali i mjesto gdje se događaju izuzetno iznimne stvari iz polja kulture. Mjesto koje je obogatilo život mjestu Grabrovnica koje je baštinilo nasljeđe Petra Preradovića i onda kada ovaj prostor nije izgledao ovako kako izgleda danas. Drago mi je i zahvaljujem da je upravo ovo mjesto bilo mjesto premijere ovog dokumentarnog filma – rekao je Rikard Bakan.

Poseban naglasak u filmu stavili su na Preradovićeva promišljanja o jeziku, o njegovoj važnosti i značenju u Preradovićevo vrijeme, u usporedbi s našim vremenom, je li danas uopće važno kako govorimo i što bi o tome mislio znameniti pjesnik.

O životu i djelu Petra Preradovića u filmu govore: Marko Grčić, Kristian Novak, Teodora Shek Brnardić, Ranko Matasović, Suzana Coha, Marina Protrka Štimec, Srećko Mijatović, Mate Kapović i Boris Kožnjak. A film je snimljen u Grabrovnici, Đurđevcu, Bjelovaru, Beču, Bečkom Novom Mjestu, Budimpešti, Pakozdu, Zadru, Malom Lukoranu i Zagrebu odnosno na svim mjestima gdje je Petar boravio. Film je u trajanju od 52 minute, a biti će prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji do kraja godine.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content