U Voćinu je uz mnoštvo sudionika, održano 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije ove je godine organizirala 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, te obilježavanje 31. obljetnice masakra 47 nevinih civilnih žrtava Hrvata koji su od zločinačke ruke okrutno ubijeni 12. i 13. prosinca 1991. godine u Voćinu i okolnim mjestima.

Velik broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, sastalo se na Prebendi gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

S Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor voćinske bazilike gdje je biskup Škvorčević uz spomenik “U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, a potom je predvodio koncelebrirano misno slavlje.

U pokorničko-molitvenoj procesiji bili su i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića – župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Igor Pavković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – general Josip Lucić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin uz zamjenicu Vlastu Honjek – Golinac, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, kao i mnogobrojni načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije, te predstavnici institucija, vjerskog i društvenog života, kao i velik broj hodočasnika.

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, na kojemu su nazočili visoki predstavnici državne i lokalne vlasti.

Emotivnim govorima, u kojima su se prisjetili svih onih koje su svoje živote položili na oltar domovine s posebnim pijetetom na žrtvu koju je općina Voćin podnijela tog kobnog prosinca 1991. godine kada je na zvjerski način ubijeno 47 stanovnika te općine, nazočnima su se obratili ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, brigadni general Josip Černi, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Josip Lucić i izaslanik Vlade Republike Hrvatske, virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Molitvu je predvodio župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, velečasni Dejan Ilić.

– Naši hrabri branitelji združeni u obliku potkove obavili su veliko djelo, djelo koje krasi hrvatskog domoljuba, hrvatskog branitelja koji u sebi nosi vjeru, ponos i čast, a to je vrijednost koju moramo čuvati. Neka nas zajedništvo svih postrojbi koje su podarile slobodu slatinskom pučanstvu združi i nadalje. Neka i nadalje budemo jednako složni i hrabri kao što smo to bili u napadnutoj domovini – istaknuo je brigadni general Josip Černi.

Da se istina i žrtve nikada ne smiju zaboraviti istaknuo je i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Josip Lucić.

– Prije 31 godinu bila je upravo ovako hladna zima, bili smo napadnuti sa svih strana u vrijeme kada nismo imali vojsku i svi su od nas dignuli ruke. No naša vjera i obiteljski odgoj bili su posebna snaga te smo za godinu dana iz policije i dragovoljaca stvorili vojsku kakvu Hrvatska nikada u povijesti nije imala. Svi su mislili da ćemo pasti, ali nisu nas uspjeli slomiti tada i neće nas slomiti nikada. Hrvatska država je stvorena i bit ćemo ovdje zavijeke, sve dok čuvamo našu vjeru, običaje i naš lijepi hrvatski jezik. Čuvajmo sjećanje na naše poginule i naše vrijednosti zbog naše djece i ovih mladih vojnika koji su naslijedili naše ponosne ratnike iz devedesetih godina – rekao je Josip Lucić.

Stravičnog zločina koji se 1991. godine dogodio u Voćinu prisjetio se i izaslanik Vlade RH – virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Slike stravičnog zločina koji se 1991. godine dogodio u Voćinu munjevito su obišle svijet koji je nažalost ostao hladan na prizore užasa. Danas 31 godinu poslije još se uvijek pitamo kome su bile krive te nevine žrtve i kako je moguće da nakon toliko godina za te zločine kao i mnoge druge u Domovinskom ratu nitko nije odgovarao. Stoga smo s nadom primili vijest da je nedavno uhićena prva osoba koja je osumnjičena za ratne zločine na području općine Voćin i vjerujem da će i ta osoba, ali i ostali koji su činili zločine na području naše županije, ali i diljem Lijepe naše, biti izručeni u Republiku Hrvatsku i da će im biti suđeno pred licem pravde. Nažalost, mržnja je razrušila naše domove i svetinje i to možemo obnoviti, ali ratne rane u srcima onih koji su izgubili svoje najmilije sigurno nikada neće zacijeliti. Stoga je naša dužnost da od zaborava sačuvamo spomen na ovaj dan i svu našu braću i sestre čija je žrtva utkana u slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku – istaknuo je Igor Andrović.

Uz spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma, prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava. Počast nevinim civilnim žrtvama Voćina, odao je i osobni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića – virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – general zbora Josip Lucić. Izaslanik ministra obrane Marija Banožića bio je Dalibor Bačija, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek. Polaganjem svijeća, počast nevino stradalima odali su i – saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zamjenik župana Igor Pavković, predstavnici policije koje je predvodio zamjenik načelnika PU virovitičko-podravske Nenad Križić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicom Vlastom Honjek Golinac, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, mnogobrojni načelnici s područja VPŽ koje je predvodio načelnik općine Voćin Predrag Filić. Vijenac su položili i predstavnici mnogobrojnih braniteljskih udruga s područja VPŽ, koje je predvodio predsjednik Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš. Lampione su potom položili i mnogobrojni hodočasnici.

Nakon komemoracije, u voćinskom društvenom domu upriličen je susret članova obitelji i rodbine poginulih voćinskih žrtava i hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu s hodočasnicima gdje ih je u ime organizatora dočekao predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim hodočašćem.

– Ovogodišnje, 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj proteklo je besprijekorno i dostojanstveno. Puno je branitelja i članova njihovih obitelji te stanovnika sa svih strana Republike Hrvatske došlo odati počast 47 žrtava Voćina i drago mi je što sve više ljudi dolazi iz godine u godinu, što nam je kao organizatorima ujedno na neki način i zahvala, na vjerujem, dobrom domaćinstvu. Nas svako hodočašće podsjeća na te dane, na hladnu zimu i težak osjećaj kada smo zatekli stravične prizore masakra, ali i na ponos što smo svojim doprinosom uspjeli osloboditi ovo područje i tako oživjeti Podravsku magistralu, jedinu žilu kucavicu koja je povezivala Slavoniju s ostatkom Hrvatske – zaključio je Bubaš.

Ovo, 14. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin.

(www.icv.hr, adf, vpz.hr, foto: D. Fišli i K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content