Jubilarnih 100 godina NK „Olimpije“ Osijek: Uz nogometni ogranak, športsko društvo činili šahovski i biciklistički, te dramski i tamburaški ansambli

Nogometni klub „Olimpija“ Osijek ove godine obilježava 100 godina djelovanja. Premda se klub prvi puta pod tim imenom spominje 20. ožujka 1921. godine, i to u Hrvatskom listu u izvješću s nogometne utakmice (Olimpija je pobijedila Unitas rezultatom 1:0), osnivačka skupština Športskog društva Olimpija održana je 7. rujna 1923. godine, pa se taj datum bilježi kao početak djelovanja.

Osim nogometnog ogranka, športsko društvo su činili i šahovski, biciklistički te kulturno-prosvjetni ogranak s dramskim i tamburaškim ansamblima.
Klub sa sjedištem na Zelenom polju u osječkom Donjem gradu od tada kontinuirano djeluje.

Povodom 100. obljetnice, NK Olimpija na čelu s predsjednikom Mariom Iličićem isplanirao je niz događanja, a na konferenciji za medije u srijedu (25. siječnja) predstavljen je program obilježavanja jubilarne obljetnice. Govorili su predsjednik NK Olimpija Mario Iličić, zamjenik župana Mato Lukić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić.

Iličić je kazao kako je naglasak u programu obilježavanja upravo na sportskim aktivnostima poput revijalne prijateljske utakmice s nekim od hrvatskih prvoligaša, ali tu su i kulturni programi s izložbom i promocijom filma te druge aktivnosti.

IMG 5723
Foto: OBŽ

– Od aktualnih projekata naglašavam obnovu sportskih terena, rasvjetu i sanaciju tribina u našem Sportskom centru. S našim partnerima smo počeli i pripreme kako bi imali spremnu dokumentaciju za javljanje na javne pozive i prijave projekata u okviru Europske regije sporta 2024. godine. Cilj je podići razinu sportske infrastrukture u Sportskom centru, ali ne samo za nogomet nego i druge sportove – naglasio je Iličić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je kako je NK Olimpija ponos Donjeg grada, a i cijelog Osijeka.

– S ponosom obilježavamo 100 godina rada ovog kluba, što je veliki jubilej, no kako čujemo od aktualnog vodstva Kluba, ne moramo brinuti ni za narednih 100 godina jer se Klub stalno razvija i povećava broj djece koja treniraju – kazao je gradonačelnik te dodao da je Grad Osijek njihov partner, što će biti i ubuduće.

IMG 5724
Foto: OBŽ

Zamjenik župana Mato Lukić je podsjetio da je Osječko-baranjska županija proglašena Europskom regijom sporta za 2024. godinu te je i stoga planirano više sredstava za ulaganja u sportsku infrastrukturu na području cijele županije.

-Program Europske regije sporta se odnosi na sve sportske kolektive i udruge, naravno i NK Olimpiju te ćemo s njihovim predsjednikom i drugim članovima razgovarati što klubu treba za poboljšanje infrastrukture. Prošle godine Županija im je pomogla s 44.000,00 kuna za uređenje tribina i poboljšanje infrastrukture, a pomagat ćemo i dalje – rekao je Lukić te čestitao Klubu na velikoj godišnjici.

Dodao je kako su se u tih 100 godina „mijenjale“ države, no NK Olimpija je opstala te, kao i kada je osnivana, uvijek ima isti cilj, a to je okupljanje građana, osobito djece i mladih.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content