Kroz projekt “Domovina i ja” zdenački osnovnoškolci educirani o Domovinskom ratu na njihovom području

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Zdenci ugostila je danas (srijeda) predstavnike Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa, predsjednika Mirka Bušljetu, umirovljenog generala specijalne policije Mirka Horvatina te tajnika udruge Stjepana Varaždinca i posebnog gosta, mladog povjesničara Dinu Mataza, profesora povijesti i autora dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu.

Riječ je o predstavljanju dokumentarnog filma s temom Domovinskog rata u organizaciji UHBDDR-a Duga Međa.

– Učenici sedmih i osmih razreda imali su prilike pogledati dokumentarni film Sinovi zapadne Slavonije autora Dine Mataza i Mihaela Puljića, a Dino je učenicima ispričao ponešto i o važnosti zdenačkog područja u Domovinskom radu, ali i otvorio brojne teme o kojima bismo mogli istraživati kada se prisjetimo naše zavičajne prošlosti. Gostovanje je jedna od aktivnosti projekta Domovina i ja i drago nam je što smo bili današnji domaćini jer na taj način čuvamo od zaborava dio naše prošlosti. Uvijek treba imati na umu da “narod koji ne poznaje svoju povijest, nema ni budućnosti”. Radujemo se i svakoj budućoj suradnji – rekla je ravnateljica zdenačke osnovne škole Ivana Pavelić.

Skola IGK Zdenci Domovinski rat 3

Predsjednik UHBDDR-a Duga Međa Mirko Bušljeta zahvalio je školi na suradnji te profesoru Matazu na dolasku.

– S profesorom Matazom smo veliki prijatelji i dugogodišnji suradnici. Zahvaljujem mu u ime udruge što je prihvatio naš poziv na ovu aktivnost kao i ekipi koja provodi projekt Domovina i ja. Na mladima svijet ostaje i na njih moramo prenositi uspomenu i istinu o Domovinskom ratu kako se nikada ne bi zaboravile – rekao je Bušljeta.

Skola IGK Zdenci Domovinski rat 2 1

Dino Mataz kao profesor povijesti na djecu već godinama prenosi uspomenu na Domovinski rat, a u zdenačkoj školi ovo mu je bilo prvi put da je gostovao s jednim od svojih filmova.

– Drago mi je da sam dobio prigodu predstaviti zdenačkim osnovcima film, ali i ispričati ponešto o događanjima u Domovinskom ratu na orahovačkom području, posebno njima zanimljivim događanjima na području općine Zdenci. Ovo je odlična ideja Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa da se osnovce educira o Domovinskom ratu i već smo dogovorili nove suradnje kojima se iznimno veselim – zaključio je Dino Mataz.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content