Najveća ovogodišnja Vinceška, kako se u Baranji popularno naziva blagdan Sv. Vinka, održana je prvi puta nakon dvije pandemijske godine, u vinariji Vina Belje na Banovom brdu u nazočnosti više od petsto gostiju iz cijele regije.

Prema tradicionalnim običajima vinogradi su okićeni Baranjskim kulenom i kobasicama, a rezidbu su obavili Damir Leko predsjednik Uprave Belja plus, Ivan Čerkez, direktor Vina Belje, Marijan Knežević, glavni enolog, i Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva. Vinograd i lozu je blagoslovio župnik Ivo Zečević, a trsovi su zaliveni vinom kako bi ova godina donijela dobar urod i kvalitetno grožđe.

– Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, ove godine smo ponovno organizirali našu tradicionalnu Vincešku. Za naše vinogradare to je najvažniji blagdan u godini kojim se obilježava važnost cjelogodišnjeg rada u vinogradima i sinergije vinogradara i vinara u proizvodnji vina visoke kvalitete. Nakon što smo prošle godine ostvarili rekordnu prodaju vina, uspješno lansirali liniju pjenušaca La Belle i predstavili nova Goldberg vina, u ovoj godini nam je cilj povećati prisutnost naših vina u hotelima i restoranima- istaknuo je Damir Leko, predsjednik Uprave Belja plus.

Inače Vina Belje obrađuju ukupno 564 hektara rodnih vinograda u kojima dominira graševina na 85 posto nasada. Prema mišljenju eminentnih svjetskih vinskih stručnjaka upravo hrvatsko Podunavlje predstavlja benchmark za graševine u svijetu što potvrđuju brojne nagrade i priznanja za kvalitetu beljske graševine. Samo u prošloj godini Vina Belje su osvojila sto nagrada za svoje različite sorte i linije vina, a proizvedeno je rekordnih 3,65 milijuna litara vina.

(www.icv.hr, tj, foto: belje.hr)