Općina Mikleuš projektima ulaže u budućnosti, načelnik Grabar: Nadamo se boljoj financijskoj situaciji i ostvarenju ciljeva

Zadovoljstvo prošlom godinom te optimizam zbog nove 2023. godine ne krije načelnik općine Mikleuš Robert Grabar, koji je s nama podijelio svoje dojmove.

Kada se osvrnemo na prošlu godinu, koje su bile najvažnije investicije općine Mikleuš?

– Općina je, kao i do sada, ulagala u objekte, nogostupe, parkirališta, zaštitu okoliša i poljske putove. Sanirano je krovište Društvenog doma u Četekovcu i izgrađena nadstrešnica iznad ulaznog stubišta u kuhinju na društvenom domu (sufinanciranje MRRFEU). Izgrađena je pješačka staza u Mikleušu, u Ulici Matije Gupca u dužini 503 metra (sufinanciranje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine). Uređeno je i parkiralište ispred fitness i nogometnog igrališta u Mikleušu (sufinanciranje MRRFEU). Završetkom tog projekta uredili smo jednu cjelinu gdje se odvijaju i sportske i kulturne aktivnosti, a tu su i Osnovna škola i Dječji vrtić. Uređen je i prostor Općine. Do sada je Općina imala za sve mještane spremnike za komunalni otpad od 120 l te za sakupljanje selektivnog komunalnog otpada od 240 l. Tijekom 2022. godine, uz sufinanciranje FZOEU, nabavljeni su spremnici za papir, zapremnine 120 l. Prošle godine ispunili smo svoju obvezu i uz sufinanciranje FZOEU uveli sustav Očevidnik groblja (izrada katastra groblja) za mjesna groblja na području općine. Naravno, uz provedbu projekata ulagalo se i u projektnu dokumentaciju za projekte koji će se realizirati u narednim godinama.

Koji događaj vam je kao općinskom načelniku obilježio 2022. godinu?

– Jedna od važnijih stvari je dio odobrenih sredstava za izgradnju novog vrtića vrijednog 358.565,73 eura (2.700.000 kuna), a nadamo se da će nam Vlada RH i Ministarstvo obrazovanja sufinancirati i ostatak iznosa do 1.062.416,99 eura (8.000.000 kuna). Za naselja Borik i Mikleuš predana je dokumentacija za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju kanalizacije i u pripremi je glavni projekt za UPOV.

OPĆINA PLAĆA NAKNADU UMJESTO GRAĐANA

Na koje načine Općina pomaže svojim stanovnicima? Koje demografske mjere planirate za 2023. godinu?

– Uz proračun od 664.010,62 eura (5.000.000 kuna) i ulaganja u kapitalne projekte Općina je u 2022. godini, kao i za 2023. godinu, osigurala sredstva za djecu, mlade i umirovljenike, odnosno za sve mještane općine. U proračunu za 2023. godinu osigurana su i sredstva za naknadu za novorođenče. Općina i dalje sufinancira rad Dječjeg vrtića, područni odjel Mikleuš. Za polaznike djece Osnovne škole Mikleuš osigurana su sredstva za nabavku pomoćno-nastavnih sredstava, polaznicima srednje škole sufinancira prijevoz, djeci koja su smještena u Učenički dom cijenu smještaja, a svim redovitim studentima Općina dodjeljuje novčanu potporu. Kao i u prošloj godini, tako su i u ovoj za umirovljenike planirana sredstva u vidu uskrsnice i božićnice. Općina je prošle godine odlučila pomoći mještanima i plaćanjem naknade za platni promet za komunalnu naknadu u poštanskom uredu umjesto njih. Isto je u planu i za 2023. godinu. Jedna od novih mjera u proračunu za 2023. godinu je mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području općine Mikleuš.

Općina i pruža potporu udrugama sa svog područja, ali i njegovanju kulturne baštine te sportu.

– Tako je. Na području općine aktivno djeluju dva nogometna kluba, NK Mikleuš iz Mikleuša i NK Dinamo iz Četekovca. Uz nogometne klubove djeluje i Rukometni klub Mikleuš. Općina im dodjeljuje financijska sredstva kroz redovne mjesečne doznake, a isto tako i sukladno potrebama i dostavljenim zahtjevima, a sve kako se ne bi doveo u pitanje njihov rad i naravno sukladno mogućnostima proračuna. Isto tako, uz sufinanciranje rada KUD-a Mikleuš, Općina sufinancira i Smotru folklora koja se tradicionalno održava svake godine u sklopu Programa obilježavanja Dana općine Mikleuš. Jedna od aktivnih udruga na području općine je i udruga Društvo “Naša djeca” Mikleuš koju Općina sufinancira doznakom sredstava za redovan rad.

Koje investicije i promjene očekujete u 2023. godini?

– Nadamo se boljoj financijskoj situaciji i ostvarenju svih ciljeva koje smo si zadali. Očekuje nas sanacija objekta u naselju Borik (zamjena stolarije PVC stolarijom), sanacija kuće oproštaja u Mikleušu (zamjena stolarije novom PVC stolarijom i bojanje zidova), nerazvrstane ceste (Ulica Antuna Kanižlića u Mikleušu), uređenje zgrade Društvenog doma na adresi Ivana pl. Zajca u Mikleušu (odnosi se na izgradnju nadstrešnice na ulazu u zgradu), izgradnje mosta u Mikleušu kod Ambulante, dječjeg igrališta u Mikleušu i dječjeg vrtića, uređenje središta Mikleuša, mjesni park (investicija koja se planira tijekom 2023., 2024. i 2025. godine zbog financijske konstrukcije), uređenje parka u Četekovcu te izrada projektne dokumentacije za projekte za naredna razdoblja.

(www.icv.hr, adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content