U Virovitici obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Diljem Europe 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, dan kada je 1945. oslobođen koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke. U njega je deportirano više od 1,3 milijuna ljudi iz cijele Europe, među kojima je bilo najviše Židova, a 1,1 milijun ih je ubijeno. U Virovitici je prije II. svjetskog rata živjelo oko 300 Židova, a rat je preživjelo jedva dvadesetak.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, odnosno u znak sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u II. svjetskom ratu, izaslanstvo Grada Virovitice u kojem su bili zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica, zapalili su šest svijeća u ulici Matije Gupca u Virovitici, na mjestu gdje je nekada bila sinagoga i gdje je podignuta dvojezična spomen-ploča na hebrejskom i hrvatskom jeziku.

– Grad Virovitica je u namjeri da se ne zaboravi, kroz godine ulagao u obnovu židovskih objekata u Virovitici – istaknuo je tom prigodom pročelnik Alen Bjelica.

– Prvenstveno se to odnosi na židovsko groblje i mrtvačnicu koje je bilo i ostat će trajni spomen građana Virovitice na Židove koji su ovdje živjeli i koji su stradali tijekom 2. svjetskog rata – napomenuo je Alen Bjelica. 

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

20230127 083710

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content