Ulazak RH u schengenski prostor obilježen simboličnim podizanjem rampe na graničnom prijelazu Terezino Polje

Dana 31. prosinca na graničnom prijelazu Terezino Polje, točno u ponoć, simboličnim podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom slobodnog prolaska obilježen je ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor.

Nekoliko minuta prije ponoći policijski službenici obavili su posljednju graničnu kontrolu i točno u ponoć načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević, u društvu načelnika Policijske postaje Virovitica Marcela Štroka i pomoćnika načelnika za nezakonite migracije i prekogranični kriminalitet Hrvoja Perkovića, te voditelja Službe za granicu Dražena Huzjaka i predstavnika Grada Virovitice Mirka Poljanca, podignuo je rampe na graničnom prijelazu Terezino Polje. Malo poslije ponoći načelnik Policijske uprave Somogy – policijski general Molnár Gábor, sa svojim suradnicima na sredini mosta na graničnoj crti Republike Hrvatske i Mađarske čestitao je ulazak u schengenski prostor načelniku PU virovitičko-podravske Siniši Kneževiću i njegovim suradnicima.

S ulaskom u schengensko područje, na unutarnjoj granici, odnosno državnoj granici Republike Hrvatske s Mađarskom i Republikom Slovenijom, klasične kontrole na graničnim prijelazima više ne postoje. Dakle, građani prilikom odlaska u Mađarsku ili Sloveniju više ne moraju prolaziti kroz dosad uobičajene kontrole uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice.

Kad govorimo o prelasku vanjske granice, nema nikakvih izmjena niti za državljane EU niti za građane trećih zemalja. Granična kontrola obavlja se kao i do sada, provođenjem Zakonika o schengenskim granicama, uključujući također provođenje i drugih relevantnih uredbi Europskog parlamenta i vijeća. Dakle, svi građani EU pa tako i hrvatski državljani koji žive u susjednim trećim zemljama moraju ispunjavati jednake uvjete kao i prije ulaska u schengenski prostor.

(PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content