Uz okuse mladog vina, Dorine skladbe, zvuk tamburice i slavonske delicije, “Večer vina u perivoju” privukla i oduševila brojne Našičane i njihove goste

Uz okuse mladog vina, Dorine skladbe, zvuk tamburice i slavonske delicije, u perivoju oko Dvorca obitelji Pejačević u Našicama jučer (subota) je održana “Večer vina u perivoju”, sada već tradicionalna manifestacija koja je i ovog puta privukla velik broj Našičana i njihovih gostiju.

Posjetitelje je dočekala bogata eno i gastro ponuda, a zanimljiv program započeo je “Vinskom šetnjom kroz perivoj”. ‘Grofovska obitelj’ povela je posjetitelje, uz dobru kapljicu, odnosno degustaciju vina našičkog kraja, duž cijelog perivoja u zanimljivu povijesnu priču i zlatno doba obitelji Pejačević, kada je našičko vino bilo izuzetno prepoznatljivo.

Podsjetimo, u dvorcu je sve do Drugog svjetskog rata živjelo nekoliko generacija obitelji Pejačević. Najpoznatija stanovnica dvorca bila je Dora Pejačević, prva hrvatska skladateljica čija su djela izvodili brojni ugledni svjetski umjetnici. Ona je većinu života provela u Našicama, gdje je počela skladati već s dvanaest godina. Živjela je od 1885. do 1923. godine. Upravo je život Dore Pejačević bio glavna inspiracija večerašnje manifestacije…

IMGL8199_1000x667

Uz svaku ‘postaju’ (njih ukupno dvanaest) na kojoj se kušalo vino, organizatori su pripremili kratku priču o povijesti perivoja i to kroz scenski prikaz, odnosno ‘žive slike’ pod nazivom: rođenje Dore Pejačević, Dorina obitelj, Dora i knjiga, Dorino školovanje, Dora i prijatelji, Dora i majka Lili, Dora i perivoj, Dora i Prvi svjetski rat, Dora i Vanka, Dorino vjenčanje, Dorini posljednji dani i Dorina sahrana u Našicama.

Dvanaest ‘živih slika’ iz života Dore Pejačević pripremila je voditeljica Odjela muzejske knjižnice Zavičajnog muzeja Našice, Renata Bošnjaković, a grofovsku obitelj ‘utjelovili’ su članovi kazališne sekcije Hrvatskog kulturnog društva “Lisinski” Našice.

IMGL8099_1000x667

-Ovo je drugo izdanje ove manifestacije u kojem smo sudjelovali, kao i prošle godine, u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice. Ove godine Zavičajni muzej Našice, odnosno naša knjižničarska savjetnica Renata Bošnjaković, pripremila je dvanaest slika iz života Dore Pejačević. Slike su dramsko-likovni žanr koji se koristio od sredine 15. stoljeća pa do kraja 19. stoljeća, a bio je zastupljen i u doba obitelji Pejačević. Na ovaj način smo naše posjetitelje upoznali i s nekim nepoznatim činjenicama iz života Dore Pejačević – rekao je predsjednik HKD “Lisinski”, Miroslav Šarić.

Organizaciju ove poučne i hvalevrijedne manifestacije i ove godine potpisuju Turistička zajednica i Grad Našice.

IMGL8146_1000x667

-Prošle godine održali smo prvu ovakvu manifestaciju i naglasili kako želimo da ovo postane tradicija. Ove godine je uslijedio nastavak i smatram da smo organizaciju podigli na stepenicu više. Cilj je, prije svega, promidžba grada Našica, njegove povijesti, našeg vinogorja, odnosno vinarije Enosophia kao vodeće, ali i naših OPG-ova i malih vinara koji ovdje promoviraju svoja vina. Bitno je istaknuti da se nalazimo u godini u kojoj obilježavamo 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević, koja je preminula u Munchenu, a sahranjena u Našicama, a to znači da grad promoviramo i u tom smislu – rekao je u pratnji direktorice TZ Našice Ines Resler, gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Ova manifestacija, koju su svojim nastupom uveličali učenici i profesori Osnovne glazbene škole Kontesa Dora svirajući djela Dore Pejačević u Posjetiteljskom centru, kao i Tamburaško društvo “Dora Pejačević”, definitivno je temelj za stvaranje našičke vinske priče koja posjetiteljima nudi vrhunska domaća vina, a grofovski perivoj oko baroknog dvorca obitelji Pejačević ove je godine okupio jedanaest lokalnih vinara.

IMGL8223_1000x667

-Dobro druženje, prije svega, to je ono što smo očekivali od ove manifestacije. Želimo da se Našičani upoznaju s našim vinima, ali i da kušaju druge proizvode koji su večeras u ponudi, da se dobro zabave i na kraju svega budu zadovoljni. Što se tiče jela, kod nas je sve domaće. Posjetitelji mogu kušati sir s našičkih tržnica, zeljanu i kiflice koje su priremili vrijedni ljudi na štandu – rekli su nam iz vinarije Katavić, prošlogodišnjeg dobitnika zlatne medalje za traminac i srebrne za frankovku rose i frankovku na 16. natjecanju u kvaliteti vina “Vinona”.

Posjetitelji su tom prigodom mogli kušati i proizvode Udruge voćara i vinogradara Našice, jedne od najvećih i najaktivnijh udruga na području grada.

-Udruga voćara i vinogradara predstavlja se već drugi puta na manifestaciji “Večer vina u perivoju” i jako nam je drago da možemo biti dio te priče gdje mali vinari mogu pokazati svoja dostignuća i uistinu vrhunska vina s obzirom na uvjete u kojima radimo. Ne moramo se bojati i sramiti pokazati svoja vina na tržištu jer zadovoljavaju svim kriterijima, što pokazuju i ocjene na natjecanjima na kojima ih predstavljamo – zaključio je predsjednik udruge Darko Cerovski.

IMGL8697_1000x667

Nakon “Vinske šetnje kroz perivoj” uslijedio je zabavni program. Velik broj okupljenih uživao je u dobroj kapljici i slavonskim delicijama, a odličnu atmosferu dodatno je zagrijao Tamburaški sastav Stravianae. Ovom manifestacijom ujedno je obilježen i Dan svetog Vinka – zaštitnika vinogradara i vinara, koji se svake godine obilježava 22. siječnja. Svakako treba istaknuti da će pred sam blagdan, točnije u petak, 20. siječnja, Vinski muzej u obližnjim Feričancima otvoriti svoja vrata posjetiteljima.

Kako je protekla ovogodišnja “Večer vina u perivoju”, pogledajte u fotogaleriji koju donosimo…

(www.icv.hr, ts, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content