Župan Igor Andrović: U idućem razdoblju zadovoljno ćemo ubirati plodove rada dosadašnjih ulaganja i novih projekata

U životu virovitičko-podravskog župana Igora Androvića bila je ovo “maratonska godina”. Ne samo zato što je istrčao nekoliko maratonskih dionica, već zbog brojnih projekata na području Virovitičko-podravske županije, jer od “ideje do realizacije”, često prođe jedno pravo “maratonsko razdoblje”. O prošloj godini, koju će pamtiti kao godinu ulaganja i uspjeha, podijelio je nekoliko riječi i razmišljanja i za naše čitatelje. Dok lista zabilješke koje su obilježile 2022. godinu, zastaje na jednoj od posljednjih prošlogodišnjih odluka – da svi redovni studenti imaju besplatnu vožnju vlakom, bilo gdje u Hrvatskoj.

ŽELJA BESPLATNI VRTIĆI

– To je naša obveza i dužnost, olakšati život i studentima i njihovim roditeljima. Na mladima svijet ostaje. Želja svih nas je da naši najmlađi imaju besplatan vrtić ili što je moguće manju cijenu, a osnovnoškolci besplatne udžbenike, radne materijale te prehranu u školama. U Virovitičko-podravskoj županiji živimo s takvim odlukama, one nisu “samo na papiru”. Županija je ove godine akademske stipendije dala svima koji su se prijavili, a ne samo za njih deset koliko je prvotno bilo namijenjeno – naglašava zadovoljno župan Andrović.

Tako će se, na temelju odluke koju je župan Andrović potpisao s predsjednikom Uprave HŽ putnički prijevoz Željkom Ukićem, i studenti moći besplatno voziti vlakom. Ukupno njih 385 s područja VPŽ od sada mogu putovati na svim relacijama unutar Hrvatske za “nula kuna”. Javni poziv je još uvijek otvoren pa tko se još nije javio, vrata Virovitičko-podravske županije su mu i nadalje otvorena.

Jedan od “maratonskih projekata” je brza cesta prema Zagrebu. Priželjkivana je desetljećima, a tek u mandatu župana Igora Androvića ona kreće u realizaciju.

– Kada smo se prihvatili te zadaće, u najkraćem mogućem roku ishodovali smo svu potrebnu dokumentaciju kako bismo dobili građevinske dozvole. Tu je važnu ulogu odigrao Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove VPŽ, ali i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske ceste. Ipak, ključna je bila uloga Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića. Tek je u vrijeme ove Vlade doista prepoznata važnost te dionice koja će nam omogućiti daljnji gospodarski zamah i na “60 minuta” nas povezati sa Zagrebom, što je već desetljećima želja naših stanovnika. Radovi od Virovitice prema Špišić Bukovici počinju u prvom dijelu 2023. i nakon toga više nema stajanja – kaže župan.

ŽELJA 10.000 HEKTARA POD NAVODNJAVANJEM

Ne staje se ni sa sustavima navodnjavanja.

– Imamo tri funkcionalna i otvorena sustava navodnjavanja; Kapinci – Vaška, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Ove godine smo gotovo trostruko povećali broj korisnika u njima. To je dokaz da smo imali jasnu i preciznu viziju kada smo započeli s tim projektima. U vrijeme kada nam sve više prijete suše, kada proizvodnja hrane sve više predstavlja sigurnosno pitanje, vodom iz rijeke Drave stvaramo sigurniju perspektivu našim poljoprivrednicima. Iduće godine otvorit ćemo i sustav Kapinci – Vaška II. fazu, a u budućnosti nam slijede i sustavi Lukač, Đolta II, Čađavica, Zdenci, Čačinci – Crnac. Kada sve završimo, imat ćemo 10.000 hektara natapanih površina. Svaki taj projekt generirat će daljnji razvoj naših ruralnih područja uz rijeku Dravu.

Uspoređujući 2015. i 2022. godinu važno je istaknuti da je u tom razdoblju značajno porastao BDP, ali i prosječna plaća. Na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih pet godina, od 2017. do danas, ugovoreno je gotovo 2,5 milijarde kuna europskih sredstava.

– Tu su i projekti koji se vizualno ne vide, kao brojne aglomeracije, ali i oni projekti koji su promijenili vizuru gradova i općina, projekti koji doprinose boljem standardu naših građana, za što imamo egzaktne podatke.

POVEĆAN BROJ PODUZETNIKA

Svake godine bilježimo povećanje i broja poduzetnika i obrtnika. Prema podacima FINA-e naših 1259 poduzetnika u 2021. godini je ostvarilo 5,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, od čega 1,3 milijardi kuna predstavlja izvoz, a što je 25,7 posto više nego u 2020. godini. Uvezeno je robe u vrijednosti 328,2 milijuna kuna, pa je ostvareni suficit od 1,01 milijardu kuna. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku rast mjesečne neto plaće je u Virovitičko-podravskoj županiji veći za 7 posto u odnosu na prosjek u Republici Hrvatskoj. U odnosu na 2016. godinu imamo povećanje broja zaposlenih za 2401 osobu, a broj nezaposlenih, gledajući 2021. u odnosu na 2016. godinu, manji je za čak 52 posto – naglašava župan.

Odličnom ocjenjuje poduzetničku klimu na području cijele Virovitičko-podravske županije.

– U našim poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, gdje plaćamo smještaj i troškove mladim poduzetnicima početnicima, nema slobodnog mjesta. Osim toga, u 2023. godini iz županijskog proračuna izdvojit ćemo milijun i pol kuna našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima za nabavku opreme kako bi bili konkurentniji na tržištu – najavljuje I. Andrović.

Respektabilni su to rezultati koje nitko ne zanemaruje, ali teže još većima i boljima.

– Oni su plod mnogobrojnih projekata, uglavnom financiranih europskim sredstvima, a sve to generira pozitivnu klimu na našem području. BDP je u 2015. godini po glavi stanovnika iznosio 43.405 kuna, a po podacima za 2019. (novijih još nema) je bio 58.336 kuna ili veći za 34,4 posto. On će u budućnosti biti još i bolji jer projekti koje stvaramo imaju za cilj dodatno pomoći radu naših poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika, poljoprivrednika – smatra župan.

BRZI INTERNET, NOVE ENERGETSKE OBNOVE I DVORANE

Koji su to projekti koji će obilježiti ovu godinu?

– Uvijek prepoznajemo želje i potrebe naših građana i u onim malim naseljima u ruralnim dijelovima. Tako počinju radovi na brzom internetu koji će obuhvatiti osam općina na području Virovitičko-podravske županije. Područje je to na kojem danas živi 16.000 stanovnika. Radovi su vrijedni 50 milijuna kuna. Uredit će se Orahovačko jezero. Očekujemo završetak radova na vrtićima u Orahovici i Novoj Bukovici. Krećemo u rekonstrukciju rodilišta Opće bolnice Virovitica, a planiramo i energetsku obnovu triju zgrada.

Energetski ćemo obnoviti škole u Okrugljači i Novom Gracu. Izgradit ćemo nove osnovne škole u Pitomači i Orahovici, novu Gimnaziju u Virovitici, sportske dvorane pri OŠ Josipa Kozarca u Slatini i Novoj Bukovici… Nastavljamo s projektom Sušionice povrća u Virovitici, Centra za pametnu poljoprivredu. Tu je i provođenje Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, STEM projekta kojim će se rekonstruirati i suvremeno opremiti potkrovlje OŠ Josipa Kozarca Slatina te učionica u OŠ Suhopolje. Sredinom veljače očekuje nas i 26. izdanje Viroexpa – najavljuje župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija je sve poželjnija turistička destinacija, a prošle godine na ovo područje, konkretno u Suhopolje, stigla je i nagrada za najuspješniju destinaciju za ruralni turizam.

– Kontinentalna Hrvatska se budi i u turističkom smislu, a Virovitičko-podravska županija, sa svom obnovljenom kulturnom i prirodnom baštinom, svakodnevno bilježi sve veći broj dolazaka turista. Na prošlogodišnjim Danima hrvatskog turizma upravo je Slavonija dobila nagradu kao najuspješnija destinacija za ruralni turizam. Osim toga, na natječaju HANZA medije i Hrvatske zajednice županija, Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju proglašen je kao najbolji županijski EU projekt 2022. u kategoriji doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Istodobno je Suhopolje, po ocjenama Večernjeg lista – Šampion kontinentalne Hrvatske. U našim obnovljenim dvorcima u Kapeli Dvoru i Suhopolju na godišnjoj razini bilježimo gotovo 8000 noćenja, a do prije nekoliko godina oba ta zdanja bila su ruševine.

Danas imamo i “najbolji slavenski muzej” u Virovitici, Dravsku priču, Park prirode Papuk uz Geo centar u Voćinu i Park-šumu Jankovac. Tu su i Križnica i Klopotec, Sekvoja u Slatini. Godinama smo ulagali, a u idućem razdoblju zadovoljno ćemo ubirati plodove tog rada, ali uz viziju nekih novih projekata – zaključuje župan Andrović.

(www.icv.hr, www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content