Dr. Ranko Rajović pred prepunom dvoranom TIC-a održao predavanje o razvijanju kognitivnih sposobnosti djece

U Tehnološko inovacijskom centru jučer (srijeda) je predavanje pred 300-tinjak zainteresiranih djelatnika vrtića, škola i institucija koje se bave djecom i dječjim razvojem, održao doktor sportskih znanosti, magistar neurofiziologije i neuroendokrinologije te specijalist interne medicine Ranko Rajović.

Ovaj istaknuti pedagog autor je NTC programa koji služi za edukaciju roditelja i učitelja koji se provodi u 18 europskih zemalja i jedan je od najvećih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece. Povezivanjem svojih znanja stvorio je program koji razvija kognitivne sposobnosti djece i koji ciljanoj publici uvelike pomaže u radu, stoga velik odaziv na jučerašnje predavanje nije bio iznenađujući.

– Doktor Rajović prvotno je predavanje, koje je realizirano u okviru projekta “Roditelji i učitelji u timu za dijete”, trebao održati za nas u prostorijama Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, no s obzirom na interes, koji je uistinu bio velik, odlučili smo ovo događanje podijeliti s drugima. Imali smo tako čast čuti jednog velikog stručnjaka za dječji razvoj koji je svoja znanja podijelio s nama, te smatram da je svatko od nas mogao naučiti nešto novo što će mu pomoći u daljnjem radu – istaknula je ravnateljica COOR-a Stanislava Đurčević.

Rajko Rajović, predavač neuropedagogije i voditelj katedre na Pedagoškom fakultetu u Kopru, istaknuo je ovom prilikom kako u medicini ima dosta novih otkrića koja nisu primjenjena u praksi, a pravo je vrijeme da se to promjeni.

– Učitelji, pogotovo oni koji rade duže vremena, govore kako je vidljivo da je svaka nova generacija upisanih u prvi razred slabija od prethodne dvije generacije i tako svake godine. Puno djece ima problema s učenjem, nedostaje im koncentracije, a 50 posto njih ima razvojne smetnje. Moramo reagirati hitno, naša ciljana skupina su zapravo roditelji, tek onda vrtići i škole, a ovo predavanje poslužilo je da im pokažemo što ima novo u neurofiziologiji- zaključio je Rajović.

Predavanje je, kako je spomenuto, organizirano u sklopu ERASMUS+ projekta kojeg provodi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, a još jedno predavanje doktora Rajovića, bit će održano danas (četvrtak) u holu Centra. 

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rajnović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content