Društvo “Naša djeca” Jelisavac održalo izvještajno-izbornu skupštinu: Manuela Capek ponovno izabrana za predsjednicu

Jučer (petak) je u domu DVD-a Jelisavac održana izvještajno-izborna skupština DND Jelisavac. Nakon pozdravne riječi, jednoglasno su usvojena izvješća o poslovanju u prošloj godini, a pristupilo se i glasanju za predsjedništvo. Tako je za predsjednicu društva i u novom mandatu izabrana Manuela Capek, za potpredsjednicu Svjetlana Kubala, za novu tajnicu je izabrana Bijana Kraljik, dok je nova blagajnica Marta Brizgala.

Predsjednica Manuela Capek je iskazala zadovoljstvo radom i suradnjom sa svim udrugama i mještanima u proteklim godinama koje su bile izazovne, te je u tom periodu održano manje radionica i manifestacija, poput maskenbala. Pozitivna stvar u cijeloj priči bila je da su sredstva namijenjena za te svrhe prenamijenjena za bogatije paketiće za djecu prvog razreda i vrtića koji se tradicionalno dijele za Svetog Nikolu te kupnju raznih potrepština za udrugu.

– Iznimna mi je čast što mogu voditi društvo, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i trudit ću se opravdati ga i u idućem razdoblju. Za ovu godinu planiramo, kao i do sada, aktivnije se baviti djecom. Sljedeći vikend imamo maskenbal, a posjećivat ćemo i pomagati ostale udruge kod njihovih aktivnosti – rekla je Capek.

IMG 20230211 WA0000 Custom

Nazočnima se u ime Vijeća Slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije obratila Ana Kanđera Legčević koja je pohvalila rad članica Naša djeca Jelisavac jer su u prethodnom razdoblju zbog covida bile onemogućene djelovati, ali su se, unatoč preprekama, trudile što više raditi s djecom.

– Najviše smo sudjelovali s Društvom Naša djeca Jelisavac u inicijativi Vijeća Slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije za uvođenjem učenja slovačkog jezika u Dječji vrtić “Zvončić”, Područni odjel Jelisavac. Naime, prema posljednjem popisu stanovništva, najveći broj Slovaka u Hrvatskoj je u Našicama, a oni su najvećim dijelom naseljeni u Jelisavcu. Izgrađen je vrtić koji je započeo s radom 2020. i zahvaljujući tome mi u Vijeću do sada smo održali dva radna sastanka na kojem su bili gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, zamjenik župana i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Josip Miletić, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Sandra Kralj Vukšić i tu smo dogovorili sve smjernice kako postupati dalje jer su svi podržali inicijativu. Na drugom sastanku smo pozvali sve udruge u mjestu i dogovorili anketu da se mještani odluče na koji će način djeca učiti slovački jezik i odlučeno je da nekoliko puta tjedno djeca čiji su roditelji na to pristali uče slovački jezik. Anketu su provele članice DND Jelisavac koje su obišle sve kuće i anketirale mještane i na tome im zahvaljujem – rekla je Legčević.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content