Lea Kunštek pobjednica tradicionalne 14. Kobasijade u Velikom Rastovcu

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliki Rastovac i pod pokroviteljstvom Općine Crnac, u Velikom Rastovcu održana je tradicionalna 14. Kobasijada. Ova priča očuvanja domaće hrane i običaja, započela je u dvorištu vatrogasnog doma pečenjem kobasica i slanine na velikoj vatri, a bilo je tu i domaćih lepinja. Kobasijadi su nazočili i zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, dogradonačelnik grada Slatine Ilija Nikolić te predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš.

– I ove godine uspjeli smo pripremiti ovu našu prepoznatljivu manifestaciju koja prikazuje vrijednost domaće, zdrave hrane, a natjecanje za najukusniju kobasicu uz natjecateljski duh daje i mogućnosti proizvođačima amaterima da dobiju pokoji savjet i svojoj proizvodnji budu još bolji. Hvala svima koji su nam pomogli u organizaciji i svim gostima koji su došli – rekao je predsjednik DVD-a Veliki Rastovac Izidor Lončar.

Ovogodišnju Kobasijadu u Velikom Rastovcu otvorio je zamjenik župana VPŽ Marijo Klement.

– Ovo je lijepa priča o očuvanju običaja i domaće hrane koja više nego uspješno kruži po cijeloj županiji. Hvala vatrogascima iz Velikog Rastovca na velikom trudu i volji u pripremi ove manifestacije kroz dugi niz godina, a naravno Županija je uvijek tu da sve to skupa podrži – rekao je Klement.

Nakon otvaranja nastavilo se s ”peckarenjem”, a potom je stručni dvojac povjerenstva, Vladimir Pleša kao predsjednik te Tomo Trstenjak kao član, ocijenio 24 uzoraka kobasica.

Kobasijada-Veliki-Rastovac-1

– Moram naglasiti da sam jako zadovoljan kušanim. Naime, toplo vrijeme koje nas je okruživalo u vrijeme i nakon kolinja, prijetilo je proizvodnji suhomesnatih proizvoda, posebno kod proizvođača amatera, ali uzorci koje smo kušali pokazali da su oni to odradili više nego uspješno. Drago mi je da se na natjecanje odazvao veliki broj natjecatelja kojima smo nakon ocjenjivanja dali i pokoji savjet za daljnju proizvodnju. Čestitam najboljima, ali i svima koji su se prijavili – rekao je predsjednik stručnog ocjenjivačkog povjerenstva Vladimir Pleša.

Na kraju 1. mjesto s najviše bodova i to ukupno 215 osvojila je Lea Kunštek iz Velikog Rastovca, drugi je bio Marijo Klement iz Virovitice sa 167, a treći Ivica Špoljarić sa 164 boda.

Organizator je nagradio prvih sedam pa je tako 4. mjesto pripalo Ivici Bušljeti, peto Dini Kralju, šesto Josipu Špoljariću, a sedmo Ivanu Bošnjaku.

– Proizvodnja suhomesnatih proizvoda u našoj obitelji je baš ono prava obiteljska pa su nam tako ovakve nagrada zapravo najdraže. Tata Tomislav je tu glavni majstor, ali svi mi sudjelujemo i ova nagrada pripada obitelji – rekla je pobjednica Lea Kunštek.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content