DVD Orahovica organizirao demonstraciju rada žena u vatrogastvu: Cilj ukazati na ravnopravnost spolova

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica za polaznike Male vatrogasne škole pripremilo je demonstraciju rada žena u vatrogastvu s obzirom da je u pomlatku i desetak djevojčica. Rad žena u vatrogastvu prezentirale su dopredsjednica VZ VPŽ i predsjednica DVD-a Voćin Mateja Doner, profesionalna vatrogaskinja JVP-a Slatina Antonia Medved, tajnica i operativka DVD-a i VZG Orahovice Suzana Grgurić, operativka i rizničarka DVD-a Orahovica Lidija Čalić, jedna od voditeljica pomlatka DVD-a Voćin Božica Vujić te tajnica DVD-a Crnac Valentina Najcer.

– Cilj ovog događaja bio je da pokažemo prije svega djeci da u vatrogastvu mi žene možemo odraditi sve što i naši muški kolege. Tako smo pokazali kako vatrogaskinje voze sva vatrogasna vozila, spajaju cijevi, oblače vatrogasne odore za sve vrste intervencija i na iste spremno odlaze. Od srca hvala kolegicama iz Voćina, Slatine i Crnca koje su nam se pridružile i puno pomogle, a mogu reći da je ovo samo početak ovakvih događaja popularizacije ne samo žena nego i vatrogastva općenito – rekla je glavna organizatorica ovog događaja tajnica DVD-a Orahovica Suzana Grgurić koja je djeci i nazočnima kao licencirani udaljeni pilot demonstrirala rad s dronom.

Dopredsjednica VZ VPŽ i predsjednica DVD-a Voćin Matea Doner na oduševljenje mališana i svih prisutnih, na demonstraciju je stigla vatrogasnim kamionom. 

– Moram pohvaliti DVD Orahovica na ovoj ideji jer ovo je nešto prekrasno i poželjno u vatrogastvu. Drago mi je da imaju dosta djevojčica i nadam se da će ova naša prezentacija privući još više. Mi smo im pokazali da vatrogaskinje idu na požare, tehničke i druge intervencije, voze cisterne i zaista djeca su bile sjajna, puna pitanja, a posebno je bilo zanimljivo da dječaci pitaju: ”Pa kako vi to sve možete i znate?” – rekla je Doner.

Antonia Medved, profesionalna vatrogaskinja JVP-a Slatina, posebno je bila zanimljiva zbog svojeg zanimanja.

– Obično djeca svugdje čuju i gledaju kako su vatrogasci uvijek muškarci pa im je ovo bilo malo čudno. No u Hrvatskoj imamo sve više profesionalnih vatrogaskinja što me veseli. Bila sam obučena u vatrogasnu odoru za požare otvorenog prostora i pričala sam o toj vrsti intervencije i razlici u određenim dijelovima svih vatrogasnih odora. Ovo je jedno odlično iskustvo i kamo sreće da ih ima više – rekla je Medved.

Na kraju, ono što je navažnije, svi su kućama otišli više nego zadovoljni i djeca i mame i orahovački vatrogasci, a sve je završilo djeci na najbolji mogući način, vatrogaskinje su ih, uz sirene i svjetlosnu signalizaciju, provozale u vatrogasnim vozilima ulicama grada Orahovice.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content