KUD “Podravina” iz Čađavice predstavio Virovitičko-podravsku županiju na “Šokačkoj rapsodiji” u Zagrebu

“Šokačka rapsodija” tradicionalna je manifestacija koja se održava svake godine u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Manifestacija je to koja je ove godine održana 26. ožujka i na kojoj se u prepunoj dvorani umijećem tamburica predstavilo više od stotinu tamburaša, točnije 125 tamburaških virtuoza.

Gosti rapsodije bili su: Amira Medunjanin, Vlatka Kopić Tena, Dino Jelusić i Mirko Švenda Žiga koji su pripremili nezaboravnu tamburašku večer. Nezaboravna će biti i za čađavačke folkloraše koji su s još tri folklorna društva uveličali ovu manifestaciju. Budući da su sve ulaznice za koncert rasprodane u svega nekoliko dana, organizatori rapsodije su generalnu probu otvorili za javnost. Između generalne probe i koncerta, na Trgu Stjepana Radića, pored spomenika Domovini, osim KUD-a “Podravina” iz Čađavice, zaplesali su i zapjevali folkloraši iz KUD-a “Šijaci” iz Biškupaca, KUD-a “Zrinski” iz Brodskog Stupnika i KUD-a “Tomislav” iz Cerne.

Na početku je formirano veliko šokačko kolo svih sudionika nakon kojeg se svako društvo predstavilo svojom koreografijom. KUD “Podravina” Čađavica je i ovaj puta prezentirao čađavačku narodnu nošnju u kojoj su izveli pjesme i plesove Slavonije. Po završetku nastupa, folkloraši su krenuli prema dvorani Lisinski kako bi svi zajedno sudjelovali na “Šokačkoj rapsodiji”. Po šest članova svakog društva na pozornici su s tamburašima pjevušili najljepše slavonske tamburaške pjesme koje su se izvodile. Koncert je započeo sa svima poznatom prekrasnom pjesmom “Slavonijo, najljepša zemlja si ti”, a završio neizbježnim bećarcem.

– Odlazak u Zagreb i sudjelovanje na ovoj manifestaciji iziskivao je i određene materijalne troškove koje nam je i ovaj puta bezrezervno osigurala Općina Čađavica na čelu s načelnikom Mirkom Rončevićem na čijoj podršci se članovi KUD-a Podravina zahvaljuju. Moramo istaknuti da smo ovaj projekt aplicirali i na natječaj Virovitičko-podravske županije te se nadamo da će nam i od njihove strane biti osiguran i refundiran bar dio troškova koje je KUD imao – rekla je predsjednica KUD-a Valentina Predrevac, budući da su Čađavčani ove godine bili predstavnici i Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, adf, KUD “Podravina”)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content