U Gospiću je održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija održanom u Gospiću sudjelovao je i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić s kojim je dogovoren nastavak dijaloga o apsorpciji financijskih sredstava unutar Višegodišnjeg financijskog okvira EU.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija održan je jučer (petak) u prostorima Ličko-senjske županije u Gospiću, na kojemu je sudjelovao i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić koji je najavio Program Lika vrijedan 4 milijuna eura za projekte na području Ličko-senjske županije. Među hrvatskim županima, na sastanku je bio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry uvodno je, govoreći o pokrenutim projektima na području županije, istaknuo važnost razmijenjenih iskustava između županija, ali resornih ministarstava. Prema posljednjem popisu stanovništva, u županiji koja zauzima gotovo 10 posto državnog teritorija, broji tri nacionalna parka i jedan park prirode, živi manje od 43.000 stanovnika.

– U posljednjih godinu i pol dana, alocirano je više od 120 projekata u suradnji s ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave s namjerom zaustavljanja loše demografske slike na području Ličko-senjske županije. Primarni cilj je razvoj poljoprivrede i stočarstva na brdsko-planinskim područjima, nastavak razvoja turizma u priobalju i kontinentalnom dijelu županije te apliciranje na mjere usmjerene ka zelenoj i digitalnoj tranziciji, što će pridonijeti rješavanju pitanja nezaposlenosti – rekao je Petry.

U nastavku sjednice o aktualnim pitanjima razgovaralo se s predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa i uprave, a župan Istarske županije Boris Miletić prezentirao je izazove u provedbi održivog turizma:

– Imamo veliku odgovornost prema lokalnom stanovništvu, čija kvaliteta života ne smije ispaštati zbog turizma, a potom i radi gosta koji dolazi s velikim očekivanjima, koja moraju biti ispunjena- rekao je.

Budućnost turizma je u cjelogodišnjem i održivom turizmu, konkurentnom i inovativnom turizmu, podizanju kvalitete turističkog proizvoda te autentičnosti i očuvanju regionalnih posebnosti

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je dva velika događanja kroz 2023. godinu.

– Ove godine obilježavamo 30 godina lokalne demokracije u Hrvatskoj, kao i 20 godina djelovanja Hrvatske zajednice županija. Svečana obljetnica održat će se u travnju u Opatiji, u Primorskoj-goranskoj županiji, iz koje je potekla ideja o osnivanju Zajednice- rekao je Marušić.

U rujnu će se, nakon pandemijske stanke, održati 9. forum poljskih i hrvatskih regija.

(www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content