U Kladarama održana radionica izrade sapuna u sklopu projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”

Udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara održala je još jednu radionicu u sklopu projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” kojeg provode u suradnji s Udrugom „Guščarice“ Grabrovnica i Općinom Pitomača. Ovoga puta izrađivale su sapun.

Voditeljica radionice bila Željka Hasan iz Virja koja je prisutnima ispričala kako se sapun radi, odnosno koji su sve sastojci i postupci potrebni da bi dobili prirodan sapun.

– Sama izrada prirodnog sapuna je zapravo moj hobi. Ovo je moja ljubav već zadnjih 6, 7 godina i taj prirodan sapun imam još u sjećanju od moje bake koja je iz Dalmacije znala dolaziti cijelo ljeto kod nas i radila sapun – kaže nam Željka.

IMG_0488

Sama izrada sapuna hladnim postupkom odnosi se na izradu od ulja. Prema Željkinim riječima, najbolji prirodan sapun radi se od tri vrste ulja, kokosovo ulje koje sapunu daje tvrdoću i pjenušavost, maslinovog ulja koje sapunu daje mekoću i palmino ulje koje sapunu daje odličnu karakteristiku.

– Ono što je potrebno za izraditi sapun je ulje, natrijev hidroksid, destilirana voda, eterično ulje i dodaci. Ulje možete kombinati ili raditi samo od jedne vrste, npr. maslinovog ulja. Ono što je dosta opasno kod izrade sapuna je natrijev hidroksid koji se miješa sa vodom i tada nastaje ta natrijeva lužina. Kada se ta smjesa pomiješa s uljima dobije se gusta smjesa, odnosno saponifikacija. No prije nego se pomiješa potrebno je temperaturu ulja i te lužine svesti na istu temperaturu, između 20 do 25 stupnjeva. Važno je u cijelom postupku imati zaštitu za ruke, lice i oči jer je ta lužina jako opasna i može izazvati jake opekline. Kada se te dvije smjese sjedine, može se miješati polako štapnim mikserom, a zatim dodati eterična ulja za miris – objašnjava Željka te dodaje kako se u sapun tada stavljaju i boje po želji. 

Smjesa se izlijeva u kalupe i potom se hladi minimalno 24 sata.

Svi sudionici radionice su imali prilike i sami vidjeti postupak izrade sapuna te su nakon završene radionice mogli ponijeti kući gotov proizvod – mirisni sapun od lavande ili naranče.

– Zadovoljni smo s ishodom ove radionice i mislim da su svi sudionici naučili nešto novo i korisno što možda mogu koristiti i u svakodnevnoj praksi – rekao je voditelj projekta Karlo Giba te je ujedno i najavio dvije nove radionice sljedećeg tjedna o kojima će detalje objaviti na Facebook stranici.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content