Polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona u Virovitici obilježena godišnjica smrti general-pukovnika Đure Dečaka

U organizaciji Lovačkog saveza Republike Hrvatske, te u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Virovitica, danas (subota) je na Gradskom groblju u Virovitici obilježena godišnjica smrti general-pukovnika Đure Dečaka, zapovjednika slavne 127. brigade HV, a kasnije i zapovjednika Operativne zone Osijek, te nakon rata predsjednika UDVDR Republike Hrvatske i Lovačkog saveza RH.

Tim povodom, na njegovom posljednjem počivalištu, počast su mu odali njegova rodbina, suborci, suradnici i prijatelji. U ime UDVDR RH počast mu je odao predsjednik Slavko Barić sa suradnicima, u ime Lovačkog saveza RH predsjednik Ivica Budor sa suradnicima, u ime PU virovitičko-podravske načelnik Marcel Štrok i njegov zamjenik Nenad Križić, u ime Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek Golinac, u ime Općine Gradina načelnik Josip Vučemilović – Jurić sa suradnicima, te domaćini, UDVDR VPŽ na čelu s predsjednikom Vladom Paurićem, kao i predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja VPŽ i ostali.

IMG_6421_1200x800

Svog prijatelja i suradnika tom prigodom podsjetio se umirovljeni general-pukovnik, predsjednik UDVDR RH Slavko Barić.

-Đuru Dečaka upoznao sam 1991. godine, a 1992. smo počeli zajedno raditi u Osijeku. Znamo da je on bio zapovjednik Operativne zone Osijek, a ja sam obnašao dužnost njegovog zamjenika. Imali smo odličnu suradnju tijekom cijelog Domovinskog rata, a ta suradnja se nastavila i poslije rata u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH u kojoj je on bio predsjednik, a ja njegov zamjenik. Bili smo jako dobri prijatelji, dijelio sam s njim puno lijepih, ali i teških trenutaka. Sjećati ću ga se po njegovom domoljublju, predanosti poslu, dobroj duši i širokom osmijehu. Puno je toga iza nas dvojice i vjerujem da ću se toga s ponosom sjećati dok sam živ – rekao je Slavko Barić.

IMG_6422_1200x800

Predsjednik Lovačkog saveza RH Ivica Budor tom prigodom istakao je zasluge Đure Dečaka u razvoju Lovačkog saveza Republike Hrvatske.

-S ponosom mogu reći da smo u Lovačkom savezu imali 20 godina odlične suradnje, on kao predsjednik, a ja kao tajnik. Dečak ima velike zasluge za razvoj Lovačkog saveza koji danas ima više od 1.100 lovačkih udruga i 68.000 lovaca i kao takav je zasigurno jedan od organiziranijih saveza u Republici Hrvatskoj. Đuro Dečak umro je za svoga mandata i na žalost nije dočekao 100. godišnjicu Lovačkog saveza koju ćemo obilježiti za dvije godine. Ostaje nam samo da mu se zahvalimo, da ga se sjećamo i obilježavamo obljetnice njegove smrti – rekao je Ivica Budor.

IMG_6423_1200x800

Uspomene na generala Dečaka tom je prigodom evocirao i gradonačelnik Ivica Kirin.

-Kad pomislim na generala Đuru Dečaka, pomislim na Viroviticu i cijelu Hrvatsku. Njegovim odlaskom izgubili smo čovjeka koji je bio ratnik, domoljub, političar, ali prije svega dobar čovjek. Zahvaljujući tim svojim osobinama, bio je među prvima koji je stao u obranu domovine. O tome naši građani jako dobro znaju i vjerujem da se svi sjećaju onog famoznog suđenja našoj trojci, naoružavanja naših ljudi, sveg onog vremena koje potvrđuje da je rat za Hrvatsku počeo u Virovitici. Danas sa svim tim našim sjećanjem i posebnim pijetetom možemo reći veliko hvala jer Virovitica je u Domovinskom ratu upisana u Hrvatsku povijest zahvaljujući i Đuri Dečaku – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Nastavak tužne obljetnice uslijedio je u crkvi svetog Roka u Virovitici, gdje je za Đuru Dečaka održana sveta misa.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content