U Kladarama održana manifestacija “Povratak tradicijskih običaja, matkanje i izložba pisanica”

Jučer (nedjelja) je u Društvenom domu u Kladarama održana manifestacija “Povratak tradicijskih običaja, matkanje i izložba pisanica” u organizaciji Čuvarica kulturne baštine.

Kratak program pripremila je mlada skupina KUD-a “Petar Preradović” iz Grabrovnice, a održao se i prikaz matkanja, odnosno čina kada su se između djevojke i mladića ili dvije djevojke razmijenile pisanice koje su značile da će oni zauvijek ostati zajedno ili ostati prijatelji.

– Održali smo desetu po redu manifestaciju “Povratak tradicijskih običaja, matkanje i izložba pisanica” koja je već odavno prerasla u tradiciju. Ove godine svoje pisanice predstavili su pojedinci i udruge iz pet različitih županija što je preko 51 izlagač. Prisutno je bilo preko 30 izlagača jer nisu svi fizički mogli sudjelovati, ali pobrinuli smo se da njihove slike pisanica budu u katalogu. Ono što želim posebno istaknuti je da se tradicija, umjetnost i unikatnost koje se vide na pisanicama, može vidjeti malo gdje, što nam predstavlja zadovoljstvo prilikom pripreme ovakve manifestacije – rekla je predsjednica udruge Čuvarice kulturne baštine Majda Kodžaga.

Ovogodišnju manifestaciju podržao je i predsjednik Općinskog vijeća Pitomače Rikard Bakan.

– Ovakve manifestacije su stvarno odraz ljubavi prema nasljeđu, prema baštini, prema svojoj općini, prema gradu u kojem živite, jer da nema vas, bojim se da bi takvi tradicijski običaji padali u zaborav i hvala vam svima što njegujete tu tradiciju. Osobito mi je drago kada vidim ovu dječicu jer znam da će i oni nastaviti gajiti ono što odlikuje njihova mjesta i na taj način čuvaju svoje blago koje su nam naši stari ostavili– rekao je Bakan.

Tako su i ove godine posjetitelji su na izložbi pisanica mogli razgledati prekrasne uratke udruga s područja općine Pitomača, ali i iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske županije, a po prvi puta iz Međimurske i Varaždinske županije.

– Na izložbi su se mogle vidjeti pisanice koje spajaju tradiciju i moderan način izrade pisanica, tako da se u ovom slučaju mogu vidjeti razne tehnike, njih gotovo 30. Od onih klasičnih tehnika struganja ili bojanja pisanica ljuskom od luka, pa sve do onih modernih tehnika gdje se upotrebljava svila, gdje se koriste umjetne boje koje nekada nisu postojale i slično. Meni je velika čast i zadovoljstvo da mogu predvoditi jednu ovakvu udrugu na čije se manifestacije odaziva veliki broj ljudi, a posebice hvala našim izlagačima koji su nam pokazali svoj trud i rad koji su uložili u ove pisanice – rekla je predsjednika Majda K.

Ova izložba bila je i natjecateljskog tipa, pa je tako prvo mjesto za najljepšu pisanicu osvojila Biserka (Biba) Vučenik iz Donje Dubrave (Međimurje), drugo mjesto pripalo je Udruzi “Gudovac” iz Gudovca, a treće je osvojila Monika Gašpar iz KUD-a “Podravka” Starogradački Marof.

Također, za najmlađe je bila organizirana i potraga za pisanicama, a sve je glazbeno uveselio crkveni zbor ADA AGAPE iz Kladara.

(www.icv.hr, foto: I. Barčan, Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content