Bazga trenutno cvate: Donosimo bakin recept za domaći sok

Jedan od najzdravijih sokova je onaj od bazge, a prepoznatljiv je po svom posebnom okusu i mirisu. Bazga je ljekovita biljka koju najčešće koristimo za pripremu soka ili čaja, a pomaže kod brojnih zdravstvenih problema. U nastavku vam donosimo recept bake Ivke za mnogima omiljeni domaći sok od bazge…

Cvjetovi bazge

Cvjetove bazge ćete pronaći u raznim dijelovima prirode, a izgled je teško promašiti jer se radi o velikim cvjetovima koji su puni manjih cvjetića kremaste ili bijele boje. Cvjetovi se beru u komadu s prvom većom stapkom, pripazite samo da vam se manji cvjetići ne truse.
Branje cvjetova se preporuča za vrijeme proljetnih sunčanih dana i to samo onih cvjetova koji nisu blizu zagađenja i prometa.

Oslabljeni imunitet

Cvjetovi bazge su bogati flavonoidima, karotenima, glikozidima, taninima i vitaminom C, a upravo zbog svega toga je sok od bazge idealan dodatak za oslabljeni imunitet i najbolja alternativa uobičajenim sokovima. Pomaže i kod kožnih osipa i akni, olakšava simptome astme i ublažava alergije uzrokovane peludi.

Osim za pripremu soka, od bazge se može napraviti i čaj, za koji će vam biti potrebni suhi cvjetovi bazge. Najbolje ga ja piti za vrijeme prehlade i gripe jer potiče znojenje i smanjuje respiratorne probleme.

Sok od bazge se proizvodi od cvjetova bazge i šećera, a domaći sok je najbolji jer je napravljen bez ikakvih konzervansa. Limunska kiselina je prirodna tvar koja u tome najbolje pomaže jer služi za produljenje roka trajanja soka kao i brojnih drugih namirnica.
Šećer je prirodni konzervans, a ako u sok stavite malo veću količinu šećera, možete biti sigurni da će se sok teško pokvariti i da ga je samo potrebno čuvati u pravilnim uvjetima.

Bazga – uzgoj

Bazga prirodno raste u Europi, istočnoj Americi i zapadnoj Aziji. Za uzgoj joj trebaju sunčana staništa s bogatim vlažnim tlom. Drvo bazge može narasti do 10 metara visine. irup od bazge mnoge vraća u djetinjstvo kada su naše bake i djedovi tradicionalno pripremali ovaj sok koji je predstavljao zdraviju alternativu sokovima.

Sok od bazge proizvodi se od cvjetova bazge koje najbolje prepoznajemo upravo po osebujnom mirisu. Cvjetove viđamo u raznim dijelovima prirode, a njihov izgled ne može se zamijeniti. Sok se može pripremiti i od plodova bazge. Preporučuje se branje bazginih cvjetova tijekom sunčanih dana u proljeće, podalje od prometa i zagađenja u okolišu za najbolju kvalitetu.

Bazga – sušenje

Cvjetovi bazge se mogu sušiti obješeni na propuhu. Ako ih sušite na ovaj način, oni će zadržati prirodnu bijelo-žutu boju. Osušeni cvjetovi se mogu samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu. Osušene i samljevene cvjetove možete čuvati u staklenim posudama.
Suhe cvjetove se ne preporučuje čuvati duže od 12 mjeseci. U slučaju da cvjetovi potamne i ranije, bacite ih. Cvjetovi bazge nakon sušenja moraju imati prirodnu boju. Također, nemojte jesti sirovu bazgu. Plodovi crne bazge su u sirovom stanju toksični. Pod utjecajem povišene temperature dolazi do raspadanja toksičnih tvari.

Sok od bazge – 40 cvjetova

Sastojci:

40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova)
4 l vode
3,5 kg šećera
10 paketića limunske kiseline

Priprema:

Ovaj jednostavan recept zahtijeva da očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijemo vodom i ostavimo namakati 24 sata. Nakon jednog dana namakanja, cvjetove trebamo procijediti kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo te ih dodatno istisnuti rukama.
Zatim u vodu dodamo šećer i limunsku kiselinu te miješamo dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostaviti još 24 sata. Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

(www.krenizdravo.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content