U Osijeku obilježen Dan državnosti RH, župan Anušić: Hrvatska mora biti gospodarski, vojno i politički snažna te zadržati svoju samostalnost, bez mogućnosti ugroze bilo koga

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik župana Josip Miletić danas (ponedjeljak) su položili vijenac i upalili svijeće pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode u Osijeku.

Vijence su položili te upalili svijeće i članovi izaslanstava Grada Osijeka na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem, Policijske uprave osječko-baranjske, Hrvatske vojske, udruga hrvatskih branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

– Obilježavanje 33. godišnjice neovisnosti Republike Hrvatske je prigoda da se, kao i svake godine, prisjetimo svih događanja, a posebno 90-ih godina tijekom kojih smo stvarali Hrvatsku. Od prvih demokratskih izbora pa sve do Domovinskog rata koji je učinio Hrvatsku neovisnom, ali je uzeo i puno života hrvatskih branitelja i civila, stvoreni su preduvjeti zahvaljujući kojima danas imamo slobodnu zemlju koju trebamo graditi i činiti boljom za generacije koje dolaze poslije nas. Hvala svima koji su kroz stoljeće svoje živote ostavljali za ideju neovisne Republike Hrvatske, počevši od davnih vremena pa završivši s 1996. godinom te se nadam da više nijedan Hrvat neće morati oružjem braniti svoju domovinu. Preduvjete za to mora napraviti politika, osobito u budućnosti u kojoj nas očekuju brojni izazovi, mijenjaju se globalni odnosi snaga, a Hrvatska u tome mora biti gospodarski, vojno i politički snažna te zadržati svoju samostalnost, bez mogućnosti ugroze bilo koga – kazao je župan Ivan Anušić te svim građanima čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić je rekao kako se danas s pijetetom prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja i civila koji su dali svoje živote u obrani domovine.

– Oni su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i oslobađanju Hrvatske, a njihova hrabrost i zajedništvo trebaju nam biti motivacija za daljnje vođenje jedinica lokalne samouprave, ali i cijele države. Hrvatska se 90-ih godina goloruka suprotstavila tada trećoj vojnoj sili Europe i od tada do danas prošla trnovit put. Sada smo dio euroatlantskih integracija, od ove godine dio smo i eurozone i Schengena, a svjedoci smo koliko je lakše prebroditi različite krize kada ste u društvu najjačih ekonomija – rekao je gradonačelnik Radić.

Članovi izaslanstava Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Policijske uprave osječko-baranjske danas su položili su cvijeće i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content