Ispred pčelara još jedna teška godina: Obilne oborine “obrale” bagrem, spas traže u amorfi

Pola pčelarske sezone je gotovo, a pčelari, kako su i sami potvrdili, već mogu zaključiti da će im ova godina biti među najlošijima, ako ne i najlošija. Kako kažu, stanje u pčelarstvu je alarmantno. Prati ih nekoliko loših godina koje su prouzročile veliko smanjivanje kondicije pčelinjih zajednica, a vremenske nepogode, poput obilne i učestale kiše u vrijeme cvatnje bagrema stavile su „točku na i” i zadale pčelarima dodatne glavobolje.

Slijedom toga posjetili smo virovitičkog pčelara Branka Tomšića koji sa svojim sinom Borisom muku muči kako bi spojio pčelarski „kraj sa krajem”.

– Kud smo već imali gubitke pčelinjih zajednica, imamo problem i s neozbiljnosti pojedinih poljoprivrednika i voćara pa je dolazilo do trovanja pčela i drugih oprašivača zbog upotrebe raznih sredstava, posebice na uljanoj repici. Nakon toga su se pojavili mrazovi – bagrem je na nekim područjima stradao i 100 posto, a sada su i kiše učestale, skoro svakodnevne. Pčele po ovakvom vremenu ne mogu van, ako nema bagrema, nema ni nektara jer ga je oprala kiša – rekao je Branko Tomšić. Iz tog razloga, njegov sin Boris sa pčelama se uputio na Lonjsko polje kako bi spas pronašli u amorfi. 

– I ovdje je kiša učinila svoje. Amorfa je velikim dijelom pod vodom, a i prilaz mjestima gdje je po tom pitanju situacija malo bolja, onemogućen je za prolaz teških vozila zbog propadanja kotača u blato. Gore ne može, napravit ćemo ono što budemo mogli pa kući – rekao nam je Boris Tomšić.

Isto iskustvo dijele i još dva virovitička pčelara, Slavko Švraka i Dubravko Balint. Slavko se također nalazi na paši u Lonjskom polju. 

– Situacija s poplavljenim površinama ovdje za ljude nije alarmantna, ali za pčelare je katastrofalna, a o tome kakva je situacija s bagremom na našem, ali i drugim područjima je poznata. Kiša je „pobrala” većinu i pčele moramo hraniti svojom hranom. Doima se kako će pčelari gotovo u svim krajevima, dodatnim aktivnostima morati nadoknaditi sve ono što pčele nisu mogle odraditi tijekom ovogodišnje sezone, dakako i uložiti dodatna sredstva, a i sami znamo s kakvim cijenama inputa smo započeli ovu godinu – rekao nam je Slavko Švraka. 

Slično mišljenje ima i Dubravko Balint.

– Pokušavamo izvrcati bagrem koliko god je to moguće, ali već sada znamo scenarij. Još nas više zabrinjava činjenica da će i lipanj biti sličan svibnju, dakle puno oborina, niske temperature zraka, posebice noću i ujutro i slično. Uvjet da se nekako izvučemo bilo bi lijepo vrijeme u lipnju, no sudeći prema predviđanjima meteorologa, ništa od toga – kratko nam je rekao Dubravko Balint.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele, ustupljene fotografije)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content