Prijavite se za deseti izbor najboljeg OPG-a: Doznajte detalje

Bliži se ovogodišnji izbor za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Zlata vrijedan” koji već deset godina organiziraju Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, a žiri će uskoro odabrati ovogodišnje finaliste, piše vecernji.hr.

Kao i svih prethodnih godina, bit će 21, iz svake županije te Grada Zagreba po jedan OPG. Osim njih, u završnicu ulazi i troje mladih poljoprivrednika koji će se natjecati za najbolju mladu nadu u poljoprivredi.

Motivacija i inspiracija

Stoga, ako imate uzorno gospodarstvo, korisnik ste neke od mjera iz Programa ruralnog razvoja i želite pridonijeti promoviranju poljoprivredne proizvodnje, predstaviti svoje gospodarstvo i s nama podijeliti kako izgleda život i rad na selu, do sljedeće srijede 7. srpnja javite se na natječaj i ispunite obrazac dostupan OVDJE ili ispuniti u formi na kraju ovog teksta. Nakon što žiri odabere finaliste, čija ćemo imena objaviti u tiskanom i web-izdanju Večernjaka, krajem srpnja započet ćemo s predstavljanjem ovogodišnjih kandidata izbora. Reportaže o nominiranima objavljivat će i Hrvatska televizija koja je partner projekta. Na svečanoj završnici koja će se 15. rujna održati u Zagrebu, a na kojoj će se okupiti i svi ovogodišnji finalisti i dosadašnji pobjednici, bit će proglašeni najbolji od najboljih. Dodijelit ćemo ukupno pet novčanih nagrada. Za prva tri mjesta one iznose 4000, 2700 i 1350 eura. Isti iznos kao i trećeplasirani – 1350 eura – osvojit će i najbolja Mlada nada u poljoprivredi, dok će vlasnik najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva po izboru čitatelja Večernjeg lista dobiti nagradu u iznosu od 700 eura.

– Izbor svake godine pokazuje izvrsne primjere uspješne proizvodnje koja se najčešće odvija u krugu obitelji te je time još važnija, a takvi primjeri motivacija su i inspiracija svima nama – onima koji se bave poljoprivredom, onima koji bi se željeli baviti poljoprivredom i nama koji kreiramo poljoprivrednu politiku. Ovakve platforme na kojima se predstavljaju uspješne poljoprivredne priče izrazito su važne za promociju i popularizaciju poljoprivrede kao zanimanja, što je ključno za prijeko potrebnu generacijsku obnovu. Poljoprivreda je zahtjevna i plemenita djelatnost, ima nešto posebno u plodonosnom jedinstvu čovjeka i prirode u svrhu osiguravanja hrane i prehrambene sigurnosti sugrađana – nedavno nam je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u intervju sažela što su pokazali izbori za najbolji OPG Zlata vrijedan.

Bolji život na selu

Spomenimo još i to da je prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi na posljednji dan prošle godine u Hrvatskoj bilo registrirano ukupno 166.430 poljoprivrednika, od toga 96,1 posto čine obiteljska i samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva. Poljoprivrednici su sve educiraniji te je broj mladih poljoprivrednika porastao na 14,4 posto ukupnog broja poljoprivrednika, što je više od prosjeka u EU, a cilj je 20 posto mladih poljoprivrednika u ukupnom broju u Hrvatskoj, stoga se nastoje stvarati uvjete za kvalitetan život i rad na selu. Programom ruralnog razvoja stoga su, uz brojna ulaganja u poljoprivredu, financirane pristupne ceste do njiva i objekti koji pridonose kvaliteti života ruralne zajednice. S 314,7 milijuna eura diljem Hrvatske financirana je gradnja, rekonstrukcija i opremanje 219 dječjih vrtića za više od 13 tisuća djece, 60 vatrogasnih domova i 211 kilometara nerazvrstanih cesta. Poljoprivreda je strateški prioritet Vlade, a izbor za najbolji OPG ujedno i prilika poljoprivrednicima da javno iznesu nailaze li, i na koje, prepreke u svome radu.

– Molimo vas da popunjene obrasce za prijavu, koje možete pronaći OVDJE ili ispuniti podatke u formi na kraju teksta, pošaljete do 5. srpnja 2023. godine na e-mail adresu- poručili su organizatori.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content