Nastavnici slastičarstva i mentori kod poslodavaca sa područja pet slavonskih županija imali su priliku upoznati se sa modernim trendovima u slastičarstvu.

Naime, u okviru projekta RCK VirtuOS organizirala je u vinkovačkoj srednjoj strukovnoj školi dvodnevnu radionicu „Izrada entremet torti modernim tehnikama u slastičarstvu“ koju je vodila vrhunska slastičarka, višestruka državna pobjednica u slastičarstvu i dugogodišnja voditeljica slastičarnice hotela Esplanada u Zagrebu, Mirjana Špoljar.

-Ovim radionicama nastojimo osnažiti nastavnike slastičarstva i mentore kroz upoznavanje novih tehnika u slastičarstvu kako bi mogli prenijeti učenicima- rekla je Ružica Šošić, nastavnica slastičarstva Srednje strukovne škole Vinkovci.

-Približili smo jedno moderno slastičarstvo polaznicima odnosno nastavnicima slastičarstva, kuharstva, ujedno i mentorima i svi zajedno smo sklopili jedan prekrasan desert. Od izrade dekoracije do staklene glazure baš smo se potrudili da izvučemo što više iz ove dvodnevne radionice – poručila je uspješna slastičarka Mirjana Špoljar koja u svom Sweet labu obučava slastičare i chefove u velikim hotelima, nastavnike u strukovnim školama, suvremenim trendovima kako bi mogli podići kvalitetu svoje ponude.

VirtuOS SSS Vinkovci 27 06 7033
fotoFoto: RCK UTŠO

Radionicama poput slastičarske, održane u vinkovačkoj školi, stvaraju se preduvjeti za jaču promociju zanimanja.

-Upravo ovakvim edukacijama nastavnike slastičarstva usmjeravamo kako bi danas sutra oni mogli prezentirati sve deserte i slastice svojim budućim slastičarima- kaže Špoljar.

Radionica imala je humanitarni karakter te su izrađene torte donirane Dječji dom za smještaj, njegu i skrb o djeci bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Sveta Ana“ u Vinkovcima.

VirtuOS SSS Vinkovci 27 06 7302
fotoFoto: RCK UTŠO

Treba napomenuti kako je škola prošla i kroz ciklus investicija ostvaren partnerstvom na projektu „VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“ pa se tako škola može pohvaliti obnovljenim kabinetima kuharstva i slastičarstva, kabinetom posluživanja, nabavljenom suvremenom opremom te edukacijom profesora.

Inače, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

(www.icv.hr, tj)