Turistička renesansa Dravske priče i Križnice: U travnju i svibnju vidjelo ih je 3.200 posjetitelja

U travnju i svibnju, dvije turističke destinacije Virovitičko-podravske županije, Dravsku priču i Centar za posjetitelje Križnica, vidjelo je 3.200 posjetitelja. Veći dio ovih posjeta pripada Dravskoj priči, ali Križnica, koja je nedavno otvorila vrata posjetiteljima je turistički boom. Svi žele vidjeti dio netaknute prirode i gnijezdo orla štekavca na vrhu modernog vidikovca…

Za upravljanje oba objekta zadužena je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Ravnateljica ove ustanove, Tatjana Arnold Sabo, ističe kako su „puni do kraja školske godine“.

– Ne radimo samo ponedjeljkom, a od utorka do nedjelje na raspolaganju smo svima koji žele vidjeti i upoznati zaštićene dijelove Virovitičko-podravske županije uz rijeku Dravu. Trenutno do kraja školske godine imamo rezervirane sve termine. U oba centra prezentiramo izuzetnu biološki raznoliku, vrijednu i očuvanu prirodu naše županije – ističe Sabo.

Najvećim dijelom su to organizirane školske posjete. A u Dravskoj priči može se doživjeti sve ono po čemu je ovaj dio Virovitičko-podravske županije, koji se prostire uz UNESCO zaštićeni dio Drave, poseban. Tu je laboratorij, dabrov brlog, zanimljiv interaktivan sadržaj. Kad se izađe iz labirinta kraj kojeg je ljekovito bilje, mogu se okusiti domaće jagode, ali i vidjeti prihvatilište za rode, u kojem je ove godine, po prvi puta zabilježen pomladak.

– Imamo tri male rode koje su se izlegle u prihvatilištu – podcrtava Sabo.

Ova dva centra izgrađena su europskim sredstvima, te uz podršku resornih ministarstva, Vlade RH, Virovitičko-podravske županije i općina na kojima se nalaze, Pitomači i Čađavici.

– Virovitičko-podravska županija je definitivno prepoznatljiva u jednom inovativnom načinu interpretacije svojih zaštićenih dijelova prirode. Tu je Geo info centar u Voćinu, EPI centar Sekvoja u Slatini, a u toj priči, Dravska priča i Centar za posjetitelje Križnica imaju posebno mjesto. Sve to doprinosi i gospodarskom razvoju ovoga kraja, ali isto tako i očuvanju prirode u ovom našem području. Sa svim ovim projektima, postajemo prepoznatljiviji na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Tome u prilog idu i brojne nagrade koje stižu na naše adrese, a povećan broj dolazaka turista, a sve je to dokaz da radimo dobar posao – istaknuo je župan Andrović.

I Dravska priča i Križnica dobit će svoju nadogradnju. Naime, zajedno s partnerima, Virovitičko-podravskom županijom, općinom Pitomača i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije prijavljen je projekt „Drava kao nadahnuće“ u kojem će se oba centra, i Dravsku priču i Križnicu, dignuti na još jedan viši nivo s novim sadržajima i za buduće dolaske turista u ovaj dio Hrvatske.

(vpz.hr, Foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content