Održana 19. manifestacija “Dani Slovaka u Jelisavcu – Večer korbačika”

Jučer se u Jelisavcu održala 19. tradicionalna manifestacija “Dani Slovaka.” Ovu manifestaciju organizirali su “Matica slovačka Jelisavac” i SKUS “Ivan Brnjik Slovak”. Večer korbačika održala se na ljetnoj pozornici Kulturnog centra Slovaka u Jelisavcu. Tradicionalna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Našica, Turističke zajednice Grada Našica te Vijeće Mjesnog odbora Jelisavac. Brojni posjetitelji mogli su uživati u bogato kulturno-zabavnom programu te su mogli uživati u tradicionalnom slovačkom specijalitetu- korbačikima.

Nakon hrvatske i slovačke himne sve prisutne pozdravili su dopredsjednik Matice slovačke Jelisavac, Vlado Hulak, predsjednica Mjesnog odbora Jelisavac, Ivana Ligda, predsjednik Saveza Slovaka, Mirko Vavra, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, dožupan Osječko- baranjske županije, Josip Miletić, predsjednica Matice slovačke Markovac Našički, Branka Baksa, saborski zastupnik za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek i konzul u Veleposlanstvu Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj, Zdenko Galbavy.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba u svom je govoru naglasio važnost očuvanja kulture, raznolikosti i podršku manifestacijama koje promiču međusobno razumijevanje i poštivanje različitih kultura.

– Današnji događaj u Jelisavacu jest večer korbačika, Dani Slovaka i to tradicionalni 19. po redu gdje mi je posebno drago pozdraviti i zahvaliti se organizatorima, prije svega našim dragim Jelisavčankama i Jelisavčanima. Posebno mi je drago što je naš gost gradonačelnik iz slovačkog grada Šale kojeg sam imao čast primiti u Gradskoj upravi ,a čiji sam gost bio prošle godine, a danas sam mu mogao uzvratiti gostoprimstvo i zaželjeti dobrodošlicu i prikazati mu našu sinergiju Slovaka i Hrvata u našem kraju gdje smo stvarno jedna nedjeljiva cjelina i predstavljamo kako kulturno, tako i sportsko, društveno i svako ono drugo blago gdje prikazujemo ono što sam rekao i u Slovačkoj prije mjesec dana kada sam bio u Staroj Bistrici u organizaciji Jelisavačkih folkloraša– izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Sve sudionike i gledatelje pozdravio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić, koji je svim izvođačima poželio uspješan nastup, a svima ostalima ugodnu večer.

– Danas je lijepo biti u Jelisavacu na večerima korbačika gdje je svakako bogatstvo, kultura i tradicija plesa, pjevanja ali svakako i vrhunskih delicija koje su nam dobri domaćini pripremili. Ovim putem koristim priliku da čestitam kudu i svima koji su sudjelovati u organizaciji ,a podršku Osječko-baranjske županije ovakve manifestacije će imati i u narednom periodu ono što je značajno da ispred savjeta za nacionalne manjine kao predsjednik posebno mi je drago svjedočiti jednoj dobroj suradnji sa slovačkom nacionalnom manjinom. Mogu isto tako napomenuti da je Osječko-baranjska županija povećala sredstva za nacionalne manjine ove godine za 20%, a isto tako sve odluke koje su donešene, donešene su jednoglasno našim tijelima što mislimo da je dobro i da u tom smjeru treba nastaviti. Prilika je ovo i za čestitati svim izabranim fanovima i vijeća ali isto tako i savjeta na njihovom angažmanu i trudu, radu, ali na novom izboru i želim puno uspjeha u novom mandatu a naravno uvjeren sam da ćemo danas u Jelisavacu svi zajedno uživati– rekao je zamjenik župana Osječko- baranjske županije, Josip Miletić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, SKUU “Franjo Strapač” Markovac Našički, HKD “Izvor” Donja Motičina, Češka obec Bjelovar i Matica Slovačka Osijek. Pri završetku svečanosti zabava se nasavila uz tamburaški sastav “Satir”.

(www.icv.hr, ak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content