Potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za prvu fazu sustava navodnjavanja u Čađavici

Za 12 mjeseci Virovitičko-podravska županija raspolagat će projektnom dokumentacijom za Sustav navodnjavanja Čađavica koji će se prostirati na 769 hektara kako bi ga mogla prijaviti na mehanizme sufinanciranja. Naime, u Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije, potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za Sustav navodnjavanja Čađavica I. faza. Ugovor su potpisali, župan Igor Andrović i predstavnik tvrtke Hidro-expert Bariša Matković. Svečanosti potpisivanja nazočili su: zamjenik župana Marijo Klement, načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove VPŽ Jasna Abramović i zamjenik pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Dario Ripli.

– Ovime nastavljamo s ulaganjima u sustave navodnjavanja na području naše županije. Do sada smo izgradili četiri sustava navodnjavanja, ukupne površine 2.760 hektara, a ukupni iznosi tih investicija su bili preko 23 milijuna eura, a oko 60 posto tih sustava navodnjavanja danas se koristi. Vidimo da su klimatske promjene svake godine sve gore i gore. Prije dvije godine proglašavali smo prirodnu nepogodu zbog suše, a ove godine smo ih proglašavali za poplavu, tuču i olujno nevrijeme. Upravo sustavi navodnjavanja zbog ovih klimatskih promjena, ali i zbog bolje i kvalitetnije poljoprivredne proizvodnje, imaju smisla i daju poljoprivrednicima osjećaj sigurnosti – rekao je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija u planu za 2024. godinu ima prijaviti još dva nova sustava navodnjavanja za koje ima već spremne projektne dokumentacije, a to su Đolta II. faza i sustav navodnjavanja Lukač.

– Sustavi navodnjavanja od velikog su značaja za poljoprivrednu proizvodnju koja tako postaje još dohodovnija. Na tim su površinama količine veće, a kvaliteta puno bolja, što nam govore i primjeri iz prakse. Površine koje su navodnjavane imaju gotovo sto posto veće prinose – naglasio je župan.

Nakon izgradnje sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška (I. i II. faza), Đolta i Novi Gradac – Detkovac, slijedi i područje općine Čađavica.

– Općina Čađavica je izrazito poljoprivredna općina gdje raspolažemo s 3.300 hektara samo državnog poljoprivrednog zemljišta, a pojedinci, odnosno OPG-ovci imaju u svom vlasništvu još otprilike 6.000 hektara zemljišta. To je samo jedan podatak koji govori da će se sustavi navodnjavanja, ali i ostali sustavi, morati koristiti da bi poljoprivredna proizvodnja bila sve intenzivnija i samodostatna. Vjerujem da će velik broj korisnika tih sustava itekako poboljšati svoje usjeve i povećati prinose – rekao je načelnik Čađavice Mirko Rončević.

Izrada projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja Čađavica I. faza je u stopostotnom iznosu financirana od strane Hrvatskih voda, te iz Državnog proračuna. Rok za izradu projektne dokumentacije je 12 mjeseci, a u I. fazi će se obuhvatiti 769 hektara neto površine za navodnjavanje.

(www.icv.hr, ib, vpz, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content