Za drvne prerađivače i proizvođače namještaja 33 ugovora vrijedna 1,85 milijuna eura: Jedan od ugovora stigao je i u Viroviticu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u ponedjeljak ugovore o potporama poduzetnicima iz djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, pri čemu su financiranje ukupne vrijednosti od oko 1,85 milijuna eura ostvarila 33 poduzetnika, piše HRT.

Ugovori u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnika koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2023. uručeni su u Ministarstvu poljoprivrede, a, kako je istaknula Vučković, riječ je o jednoj od strateških grana cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, koju država podupire različitim mjerama. Na poziv objavljen u lipnju javilo se više poduzetnika, njih 33 je zadovoljilo kriterije natječaja, a, kako je navela ministrica, najveći dio potpora odnosi se na modernizaciju i nabavku nove opreme i tehnologija. Izvijestila je i da je danas otvoren i novi poziv, vrijedan 2,1 milijun eura. Time ukupna alokacija za ovu godinu iznosi nešto malo manje od četiri milijuna eura, dok je u državnom proračunu za 2024. planirana alokacija za ovaj program veća za oko 25 posto, izvijestila je Vučković.

U mandatu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, navela je između ostalog ministrica, iz Programa ruralnog razvoja, putem tzv. šumarskih mjera, koje se dijelom odnose na drvoprerađivačku industriju i industriju namještaja, a dijelom na obnovu šuma i slična ulaganja, financirano je 779 projekata vrijednih 107,9 milijuna eura.

Financiranje je između ostalih ostvarila i virovitička tvrtka Javorović, koja je u procesu kupnje stroja koji će ubrzati tehnologiju serijske proizvodnje. Vrijednost cijelog ulaganja je 102 tisuće eura, pri čemu potpora iznosi 70 tisuća eura.

– Dobili smo potporu u iznosu od 70 posto vrijednosti ulaganja. Trenutno smo u kupnji stroja koji će pospješiti, ubrzati tehnologiju, sam način pakiranja naše serijske proizvodnje. Mogu odmah reći – da nije bilo ovakve potpore Ministarstva poljoprivrede, teško bismo se upustili u ovakvu investiciju. S obzirom na visinu potpore, mogli smo se upustiti u takvu investiciju i ubrzati cijelu tehnologiju naše proizvodnje – izjavio je direktor tvrtke Vlado Javorović.

Rekao je da već dugi niz godina uspješno apliciraju na natječaje Ministarstva poljoprivrede, ocijenivši i da bi bez takvih poticaja teško bilo dostići trenutnu razinu kvalitete tvrtke, koja zapošljava više od 100 radnika.

(hrt.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content