Otkrivene spomen-biste papi svetom Ivanu Pavlu II. i kardinalu Franji Kuhariću

U organizaciji Koordinacije udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata Grada Križevaca na Trgu bana Lackovića u Križevcima, pokraj konkatedrale sv. Križa, postavljene su spomen-biste svetom Ivanu Pavlu II. i kardinalu Franji Kuhariću, a svečanosti je prisustvovao i župan Darko Koren.

Biste su svečano otkrivene na blagdan Uzvišenja sv. Križa pa je tom prigodom voditelj projekta postavljanja bisti i predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zvonko Beljo istaknuo:

– Danas se okupljamo kako bismo završili još jedan projekt hrvatskih branitelja proizašlih iz Domovinskog rata Grada Križevaca i kako bismo se prisjetili važnijih trenutaka iz novije povijesti Republike Hrvatske i kako bismo prenijeli snažne poruke o važnosti očuvanja vrijednosti za koje su se borili branitelji Domovinskog rata. Naša Domovina danas je moderna demokratska zemlja članica EU, no ne smijemo zaboraviti da je put do uspjeha bio trnovit i ispunjen izazovima, on je bio rezultat hrabrosti, žrtve i odlučnosti mnogih ljudi, osim hrvatskih branitelja, koji se svojim zalaganjem ugradili u temelje suvremene hrvatske države. On je bio plod podrške i solidarnosti naših prijatelja i saveznika koji su nam pružili pomoć i zaštitu.“ U svom govoru prisjetio se značaja kardinala Franje Kuharića i pape Ivana Pavla II., njihovog djelovanja i zalaganja za hrvatskih narod, pogotovo tijekom Domovinskog rata- kaže Beljo.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn:

– Nalazimo se na gotovo mitskom mjestu, mjestu koje je obilježilo ne samo križevačku, nego i hrvatsku povijest. Nema boljeg mjesta koje može svjedočiti o stradanju i borni hrvatskog naroda za vlastitu slobodu. Zato sam počašćen sudjelovati na otkrivanju bista dvojice katoličkih prelata koji su svojim moralnim i duhovnim autoritetom učinili toliko puno za razumijevanje hrvatskog naroda u borbi za slobodu.“ Napomenuo je kako je važno istaknuti da, bez obzira koliko je zalaganje kardinala Franje Kuharića i pape Ivana Pavla II. bilo veliko i važno, današnje Hrvatske ne bi bilo bez branitelja pa im je stoga zahvalio na njihovoj žrtvi u Domovinskom ratu, ali i na njihovom današnjem društvenom angažmanu kojim čuvaju sjećanje na Domovinski rat- kaže Rajn.

Župan Darko Koren dodao je kako su i doktor Franjo Tuđman, papa Ivan Pavao II. i kardinal Kuharić bile osobe koje su zadužile Hrvatsku kao državu i hrvatsko društvo na osobite načine:

– Ove osobe čiji su spomenici ovdje doista su van konkurencije, van razreda i ono što su oni doprinijeli Hrvatskoj kao slobodnoj državi, sada već 30 godina i nešto više staroj, od iznimne je važnosti i da nije bilo njih vrlo je vjerojatno da ne bi bilo ni države ni svih nas danas ovdje ipak sretnih i zadovoljni time što nju imamo. Moramo se okrenuti prema sutra, već od danas kad se raziđemo razmišljati o tome što možemo učiniti da sutra doprinesemo daljnjem razvoju hrvatskog društva i hrvatske države- rekao je Koren.

Ovom projektu financijsku podršku pružilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja pa se tim povodom obratio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Dinko Tandara:

– Znamo i sami da kad se kretalo u rat, kad je počeo rat, kad nam je bilo najteže, malo koji branitelj nije nosio krunicu oko vrata ili je nosio u džepu. Svi smo vjerovali, svi smo vjerovali u našeg prvog predsjednika, svi smo vjerovali da ćemo osloboditi našu Domovinu, vjerovali smo, imali smo vjeru u Boga i na kraju je naše vjerovanje urodilo plodom. Mi branitelji smo dali jako puno. Svi oni koji su nas podržavali na kraju smo dobili ono što smo htjeli, dobili smo uz pomoć prvo branitelja, poginulih branitelja, našeg predsjednika, našeg kardinala, pape Ivana Pavla II. Dobili smo sve ono što smo htjeli. Ono što je naša zadaća sada, nemojmo biti jedinstveni kada smo na ovakvim obilježavanjima, moramo biti jedinstveni cijelo vrijeme, stalno- kaže Tandara.

U otkrivanju bisti sudjelovali su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Dinko Tandara s predsjednikom Koordinacije udruga branitelja Domovinskog rata Miljenkom Carom, predsjednikom Udruge pripadnika ratne postrojbe policije Križevci Željkom Kemenovićem, predsjednikom HVIDR-e Križevci Draženom Gajskim i tajnikom Udruge hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata Križevci Matom Babićem te ratni zapovjednik 3./117. brigade koprivničko-križevačke i član Odbora za branitelje Zvonko Beljo s predsjednikom Odbora za branitelje Božom Lazarom, članom Odbora za branitelje Vladom Radotovićem, članovima Koordinacije Stevom Bratićem i Damirom Čerićem te Stjepanom Falatom.

Nakon otkrivanja bisti uslijedio je blagoslov pa je tom prigodom biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak istaknuo:

– Znamo čuvati uspomenu, memoriju na one ljude koji su u našim životima i u životima naše Domovine hrvatske značili neizmjerno puno, ali ne samo da držimo tu svijest nego da i znanje o njima prenosimo i mladima koji su ovdje među nama i s nama da znaju cijeniti one temelje na kojima počiva Domovina hrvatska i sve ono što oni danas imaju i uživaju da mogu u miru učiti, da mogu se spremati za život i da mogu ostvariti puno toga što je pred njima i čemu se oni vesele i čemu se nadaj- istaknuo je Huzjak.

Nakon svečanosti otkrivanja spomen bisti, u konkatedrali sv. Križa održana je sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Svečanost je svojim nastupom obogatio muški Konkatedralni zbor sv. Marko Križevčanin pod ravnanjem Marka Đurakića.

(kckzz.hr)

https://kckzz.hr/hr/novosti/item/3626-otkrivene-spomen-biste-papi-svetom-ivanu-pavlu-ii-i-kardinalu-franji-kuharicu

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content