U Centralnoj ljekarni Osijek predstavljen projekt “Provjerite ritam svojega srca – EKG u ljekarni”

Ljekarne Osječko-baranjske županije organizirale su danas (petak) povodom Svjetskog dana srca, predstavljanje projekta “Provjerite ritam svojega srca – EKG u ljekarni”.

Trenutno se ova usluga provodi u Centralnoj ljekarni Osijek, a građanima omogućuje da besplatno provjere rad svoga srca.

– Riječ je o projektu u kojem će farmaceuti pomagati u ranom otkrivanju promjena u srčanom ritmu, s obzirom da podatci govore o sve većoj pojavnosti poremećaja u srčanom ritmu. Najveći problem je što je većina takvih pacijenata bez simptoma, a da bi smo to spriječili i na vrijeme otkrili, u suradnji s KBC-om Osijek i intervencijskim kardiologom, odlučili smo našim sugrađanima ponuditi ovu uslugu. Nažalost, zbog poremećenog srčanog ritma može doći do pojave moždanog udara i zastoja rada srca. Te aritmije se uspješno liječe, ali ih je važno otkriti na vrijeme, stoga ćemo pomoću jednokanalnog jednostavnog EKG-a pacijentima snimati brzinu rada srca te ih u slučaju anomalija uputiti obiteljskom liječniku. Na taj način pomažemo i primarnoj zdravstvenoj zaštiti u dijagnosticiranju bolesti – objasnila je Suzana Ćavar, zamjenica ravnatelja Ljekarni srce.

Kardiolog Hrvoje Roguljić naglasio je kako mnogi pacijenti imaju znakove poremećaja srčanog ritma, a ne mogu doći do EKG aparata u vrijeme tegoba zbog čega je ovaj projekt Ljekarni srce itekako hvalevrijedan.

– Nama koji se bavimo ovim poremećajima, ovaj će postupak omogućiti pravodobnu i kvalitetnu dijagnostiku. Naime, riječ je o jednostavnom postupku koji traje svega nekoliko minuta, a nakon kojeg u roku 30 sekundi imamo EKG zapis. Današnje smjernice priznaju ovakve EKG nalaze, iako nije riječ o tipičnom trokanalnom EKG-u kao u liječničkim ordinacijama, međutim i na temelju takvog nalaza se može postaviti dijagnoza aritmije – kazao je Roguljić i dodao kako je svaka druga smrt u Hrvatskoj i svijetu uzrokovana upravo bolestima srca i kardiovaskularnog sustava.

Zamjenik župana Mato Lukić istaknuo je kako je ovaj projekt jedan od najboljih pokazatelja važnosti preventivnih pregleda i dostupnoj zdravstvenoj zaštiti u koju Osječko-baranjska županija neprestano ulaže znatne napore.

– Prije nekoliko mjeseci smo, u suradnji s Ministarstvom zdravstva pokrenuli preventivne preglede u sklopu primarne zdravstvene zaštite Doma zdravlja OBŽ, a danas smo na putu još jednog sličnog preventivnog projekta kojeg će provoditi educirani djelatnici Ljekarni srce. Za razliku od prethodno spomenutog projekta Doma zdravlja OBŽ u kojem liječnici pozivaju svoje pacijente na preglede, ovdje oni sami mogu doći u bilo koje vrijeme i bez najave. Osječko-baranjska županija će, imajući u vidu važnost brige za zdravlje svih naših sugrađana, nastaviti podržavati ovakve i slične aktivnosti – zaključio je Lukić.

(www.icv.hr, tj, OBŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content