U Našicama predstavljen projekt Centra za starije osobe čija izgradnja starta uskoro i koji će nuditi smještaj i izvaninstitucionalne usluge

Grad Našice u partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom 22. ožujka ove godine prijavio je projektni prijedlog “Centar za starije osobe Našice” na Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga “Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)”. Ukupna vrijednost projektnog prijedloga je 7.316.984,65 eura, a Centar će imati ukupno 127 ležaja, od toga 112 za korisnike trećeg stupnja usluge te 15 ležajeva za korisnike četvrtog stupnja usluge, odnosno za osobe oboljele od Alzheimera i drugih bolesti demencije. Osim usluge smještaja, Centar će pružati i izvaninstitucijske usluge za 256 korisnika, i to uslugu pomoći u kući za 235 korisnika, uslugu poludnevnog boravka za 14 korisnika te cjelodnevnog boravka za sedam korisnika, ali i skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja, kao i uslugu psihosocijalnog savjetovanja.

Podsjetimo, Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost 2021. – 2027. za ovaj projekt gradonačelniku Našica Krešimiru Kašubi i zamjeniku župana OBŽ Josipu Miletiću uručili su predsjednik Vlade Andrej Planković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i to na prigodnoj svečanosti u Zagrebu 2. listopada.

Danas (četvrtak) su župan Ivan Anušić, gradonačelnik Krešimir Kašuba i zamjenik župana Josip Miletić na konferenciji za medije u Našicama pojasnili projekt i značaj izgradnje i opremanja Centra za starije osobe Našice.

-Povijesni dan za Grad Našice! Ovim se projektom riješava jedan dio naše temeljne strategije, a to je demografska obnova, što je ujedno najvažnija strategija Vlade RH, kao i Osječko-baranjske županije. Prije svega, Grad Našice brine za onu najranjiviju skupinu – za mališane smo dobili sredstva za još jedan gradski vrtić, kao i sredstva za Centar za starije osobe na koji čekamo gotovo 30 godina. Na ovaj način podići ćemo kvalitetu naših starijih i nemoćnih. Ovim putem zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Marinu Piletiću, a posebno našem županu Ivanu Anušiću te njegovim suradnicima, kao i djelatnicima gradske uprave, pročelnicima i projektantu Ivici Valenčaku, te našoj Razvojnoj agenciji, ali i pročelnicima Osječko-baranjske županije i svima koji su dali sebe u ovaj projekt – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Ovaj projekt je od velike važnosti za brojne generacije, a ovaj trenutak dugoočekivani za Našice.

-Ovaj Centar bit će od velike koristi za lokalnu zajednicu. Prije tri godine odžali smo sjednicu Savjeta za Slavoniju i Baranju upravo u Našicama, gdje sam sa županom Ivanom Anušićem i premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o ovome projektu, a danas, tri godine nakon tog razgovora, njihovo obećanje je ispunjeno s potpisom ugovora i početkom radova na Centru za starije osobe – izjavio je zamjenik župana Josip Miletić.

Našice je grad koji će sada uz Đakovo, Osijek i Beli Manastir također imati Centar za starije i nemoćne osobe.

-Svjesni smo problema skrbi za stariju populaciju i ovo je projekt od velike važnosti za Našice, čija realizacija počinje ubrzo. Zahvaljujem gradonačelniku Krešimiru Kašubi i njegovim suradnicima, dožupanu Josipu Miletiću te svim upravnim odjelima koji su vrlo brzo i u vrlo kratkom roku rješavali sve one administrativne prepreke koje ovakav velik i vrijedan projekt svakako ima – izajvio je župan Ivan Anušić naglasivši kako će županija pružiti svu podršku projektu kako bi se osiguralo da Centar “nikne” u što kraćem roku.

(www.icv.hr, ak, OBŽ, foto: A. Koš, OBŽ)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content