Konferencija za novinare SDP-a VPŽ: Ivo Jelušić se osvrnuo na mirovinsku, a Mišel Jakšić na pravosudnu problematiku

U sklopu svojih politika za bolju Hrvatsku, SDP Virovitičko–podravske županije održao je jučer (ponedjeljak) u svom sjedištu u Virovitici konferenciju za novinare na kojoj su kao gosti bili predsjednik Foruma seniora SDPH i sukreator plana za mirovine Ivo Jelušić, predsjednik Saborskog odbora za Pravosuđe i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te predsjednik SDP-a Orahovica i član Glavnog odbora SDPH Rade Medenica.

Sve nazočne na početku je pozdravio predsjednik Županijske organizacije SDP-a Virovitičko-podravske županije Mate Vukušić.

Ivo Jelušić potom se osvrnuo na konstantno zaostajanje mirovina za troškovima života, koji rastu i više nego što to pokazuje službene stope inflacije.

-SDP je iznašao prijedlog dviju mjera vezanih za mirovine. Treba se promijeniti postojeća formula rasta mirovina, da se od dva faktora vezanih uz rast mirovina: rast cijena i rast plaća ubuduće uzme samo jedan od tih faktora, onaj koji je trenutno povoljniji za umirovljenike.

Drugi prijedlog je da se uvede trajni dodatak na mirovine, s kojim bi se u četiri godine mirovine povećale za pedeset posto. Time bi u Hrvatskoj dostigli izdvajanja za mirovine kakva su prosječno u drugim državama EU – iznio je Ivo Jelušić.

Mišel Jakšić iznio je genezu izbora glavnog državnog odvjetnika za kojega smatra da nije u potpunosti transparentan te se s njim ne slaže o donošenju tzv. “Lex AP”.

-Andrej Plenković koji je obećao demokratizirati HDZ to nije učinio već je napravio i korak unazad. On jedno svoje lice prikazuje u Bruxellesu, a drugo u Hrvatskoj – zaključio je Mišel Jakšić.

(www.icv.hr, mš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content