Hrvatska vatrogasna zajednica uputila apel građanima: Velika je opasnost od nastanka požara

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, kroz Hrvatsku prolazi vrhunac toplinskog vala. Zbog vremenskih prilika i velike količine suhog raslinja, opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora velika, a najviše za Dalmaciju te je vrlo velika u području Neretve, Mljeta i Lastova.

Kako bismo smanjili broj požara, podsjećamo na odgovorno ponašanje:

1. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.

3. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

5. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji.

6. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

-U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, navedite što se dogodilo i jesu li ljudi u opasnosti te navedite točnu adresu gdje ste primijetili požar. Svojim odgovornim ponašanjem svi doprinosimo sigurnosti – kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 

(www.icv.hr, HVZ)

sto napraviti kada primjetite pozar

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content