KUD “Seljačka sloga” Špišić Bukovica 90 godina rada i djelovanja proslavio bogatom Smotrom folklora u povodu Dana općine

U povodu obilježavanja Dana općine danas (subota) je Špišić Bukovica bila domaćin Smotre folklora. Ova manifestacija u Hrvatskom je domu okupila nekoliko izvrsnih kulturno-umjetničkih društava koja su svojim nastupima donijela duh tradicije i bogatstvo narodnih običaja. Domaćin smotre, KUD “Seljačka sloga” Špišić Bukovica, zajedno sa svojom dječjom sekcijom “Mali slogaši”, ugostio je KUD “Voćin”, Udrugu “Škrinja” Bušetina, KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac i KUD “Lipa” Nova Bukovica te su zajedno proslavili veliki rođendan ovoga društva.

Kulturno-umjetničko društvo “Seljačka sloga” iz Špišić Bukovice ponosi se dugom tradicijom koja traje već 90 godina. Voditeljica KUD-a Anita Jendrašić, ističe kako je rijetkost da jedno društvo ima tako bogatu povijest.

– Naše društvo njeguje i čuva baštinu izvornog folklora po čemu ćemo biti još i više prepoznatljivi kao autohtoni jer se možemo dičiti izvornom pjesmom, plesom i nošnjom. Nadasve smo poznati po našim ženskim frizurama, takozvanim Žabama – rekla je Jendrašić.

U društvu djeluju tamburaška i plesna sekcija, a od ove školske godine, kao učiteljica, Jendrašić je pokrenula mlađu sekciju “Mali slogaši” u OŠ August Cesarec Špišić Bukovica.

– To je skupina od 30 učenika u dvije sekcije. Izvodimo tradicionalne dječje igre, plesove i običaje – dodala je Jendrašić.

Predsjednica KUD-a “Seljačka sloga” Špišić Bukovica Vesna Posavac istaknula je kako je ova smotra samo prva u nizu koju će organizirati otkako su se ponovno oformili. Naglasila je kako ovaj KUD već dugi niz godina predano radi na očuvanju i promicanju narodnih običaja, pjesama, plesova i nošnji koje su dio našeg identiteta.

– Smotra folklora nije samo prilika da se pokaže ljepota kulturne baštine, već i da se društva međusobno povežu, razmijene iskustva i uče jedni od drugih. Kroz ovakve susrete jačamo našu zajednicu, a time i našu sposobnost da očuvamo i prenosimo kulturne vrijednosti budućim generacijama – rekla je Posavac te najavila buduće planove društva.

– Ova smotra je tek početak. Planiramo organizirati još mnoge smotre folklora i aktivno sudjelovati na raznim manifestacijama diljem Hrvatske. Posebno me veseli što ćemo ove godine sudjelovati na dvije velike smotre – u Đakovu i Zagrebu. To su prilike da predstavimo našu bogatu kulturnu baštinu širem auditoriju i da se povežemo s drugim kulturnim društvima – naglasila je Posavac.

Načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler izrazio je svoje oduševljenje uspješnom organizacijom Smotre folklora u sklopu Dana općine.

– Ponosan sam na naše kulturno-umjetničko društvo “Seljačka sloga” i sve članove koji su uložili veliki trud i predanost u organizaciju ove manifestacije. Takvi događaji ne samo da obogaćuju našu lokalnu zajednicu već i promoviraju našu bogatu kulturnu baštinu diljem regije – istaknuo je načelnik.

(icv.hr, žđl, Foto: T. Szabo)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content