Ne ostavljajte djecu u autima: Ako je vani 26°C, za samo sat vremena bit će čak 52 stupnja

Osječki vatrogasci spasili su u četvrtak šestomjesečnu bebu koja je u zaključanom BMW-u bila više od 15 minuta. Vatrogasci su stigli za četiri minute i u 60 sekundi su provalili u auto i spasili bebu koja je bila oznojena i uznemirena. Majka je rekla da se dijete samo zaključalo. Bilo je to predvečer kad su temperature bile blizu 30 stupnjeva, piše 24sata.

Ne ostavljajte djecu u autu!

Temperatura se u zatvorenom automobilu može podići za 20 stupnjeva za samo 20 minuta! Po velikim vrućinama, u ugašenom i zatvorenom automobilu, temperatura može narasti na 50 stupnjeva u samo nekoliko minuta. To je posebno opasno za djecu čija temperatura raste tri do pet puta brže nego kod odraslih jer im je slabija termoregulacija tijela.

jefw
Foto: 24sata, vatrogasci

U proteklom desetljeću umrlo je gotovo 750 djece ostavljene u autima po vrućini.

Objavljeni su i znanstveni radovi u kojima je dokazano kako je za dijete dovoljno sat vremena u zatvorenom autu da to bude opasno po život, a do tragedije može doći i puno prije, ako je vani ekstremno toplo. Znanstvenici i liječnici kažu kako je tjelesna temperatura od 40 Celzijusa dovoljna da potakne sve simptome toplinskog udara koji onda mogu rezultirati prestankom rada organa, oštećenjima mozga ili smrću, a djeca su posebno pogođena.

Svake godine vatrogasci i policija upozoravaju građane da NI POD RAZNO ne ostavljaju djecu u zaključanim automobilima. Ni na sekundu! Znanstvenici su izmjerili za slučaj da je vanjska temperatura 40, u parkiranom autu nakon sat vremena biti 68°C! Ni djecu ni kućne ljubimce ne smijete ostavljati u automobilima. Čak i uz otvoren prozor u autu parkiranom u hladu temperature u kratkom roku skaču do nepodnošljivih.

– Dijete koje se nađe u ovakvoj situaciji vrlo brzo će dehidrirati i/ili doći će do toplotnog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa i čak smrti. Ako se nađemo u situaciji da vidimo da je dijete samo u zaključanom automobilu, trebamo što hitnije pozvati vatrogasce ili policiju – upozorili su vatrogasci.

(24sata.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content