Paklene vrućine stižu: Prvi toplinski val ove sezone donosi temperature do 38 stupnjeva

Ovako „pakleno“ zadnji put je u većem dijelu Virovitičko-podravske županije bilo lani, 27. kolovoza 2023. godine. Tada smo na području Virovitičko-podravske županije u najtoplijem dijelu dana mjerili čak 38°C. Zanimljivo je poklapanje prvog ovosezonskog toplinskog vala kao i lani, gotovo u dan.

Temperature mora na mjernim postajama DHMZ-a: Komiža 23°C, Hvar, Malinska, Rab i Zadar 24°C, Crikvenica, Krk, Pula, Split i Šibenik 25°C, Dubrovnik i Mali Lošinj 26°C.

Temperature mora su više nego ugodne za kupanje, a u odnosu na isto vrijeme prošle godine, temperature mora su za 1 do 3°C toplije.

Pred nama je prvi ovosezonski „ugriz“ ljeta. Gledajući klimatološki, prve vruće dane ili „tridesetice“ imamo krajem svibnja ili početkom lipnja. Ove godine smo prvi vrući dan imali 7. lipnja, a ukupno do danas pet vrućih dana. Inače, tijekom lipnja na području Virovitice u prosjeku imamo 4 vruća dana, dok smo 2019. godine imali rekordnih 19 vrućih dana. 27. lipnja 1965. godine na području Virovitice mjerili smo „paklenih“ 39,2°C, u hladu!

Val vrućine u kombinaciji s velikom vlagom u zraku donijet će težinu, pa će oni koji ne uživaju u ljetnim vrućinama imati težak period ispred sebe.

Prognoza vremena za tjedan pred nama

Tjedan pred nama obilježit će izmjena sunčanih i oblačnih razdoblja. Od sredine tjedna očekujemo umjeren do jak razvoj dnevne naoblake, što će rezultirati i kratkotrajnim pljuskovima koji bi ponegdje mogli biti i izraženiji. Gdje, kada i u kojoj mjeri, saznat ćemo detaljnije u danima pred nama. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 18°C do 23°C, dok će najviše dnevne temperature biti od 30°C do 37°C, ili koji stupanj više u drugoj polovici tjedna. Vjetar će biti slab do umjeren južnih smjerova, a tek od subote možemo očekivati okretanje vjetra na sjeverne smjerove uz blaži pad temperature zraka. UV-indeks će biti visok i vrlo visok, stoga se adekvatno zaštitite!

Pred cijelom Hrvatskom je uglavnom sunčano, vruće i vrlo vruće vrijeme. Dakle, svi koji planiraju dane pred nama provesti na moru, smiješi im se pravo ljetno vrijeme, a jednako će biti i u unutrašnjosti. Pripremite sunčane naočale i zaštitne faktore.

(icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content